Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Geen duo-afvalbakken meer voor inwoners van Spoorzone en binnenstad vanaf 2024

Hier mogen inwoners van de binnenstad en Spoorzone binnenkort afscheid van nemen | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Elke week straten vol afvalcontainers en vuilniswagens maken binnenkort geen deel meer uit van het Tilburgse straatbeeld. Althans in de binnenstad en de Spoorzone. Tilburgers die daar wonen, gaan vanaf 2024 officieel over op ondergrondse afvalinzameling.

In mei vorig jaar stemde de gemeenteraad in met het idee om over te stappen op ondergrondse afvalcontainers. Volgens de gemeente is dat goed voor de stad om meerdere redenen: de afvalwagens hoeven dan minder vaak door de stad te rijden, geen containers meer op straat en en het geeft ruimte in tuinen, flats en appartementen, omdat de containers niet meer nodig zijn.

Voordat dat lukt, moet er wel nog veel gebeuren. Zo moeten er in totaal 39 locaties voor ondergrondse containers worden uitgezocht en goedgekeurd. Op dit moment zijn zes plekken goedgekeurd:

  • Utrechtsestraat (nr. 1)
  • Schoolstraat – Heuvelstraat (nr. 4)
  • Rankenstraat (nr. 5)
  • Langestraat (nr. 10)
  • Spoorlaan 197-394 (nr. 14)
  • Burgemeester Brokxlaan – Joannes Zwijsen (nr. 15)

Nieuwbouw
Voor bewoners van bovenstaande straten wordt het dus afscheid nemen van de vertrouwde container en moeten ze voortaan een stuk wandelen naar de ondergrondse variant. De gemeente heeft wel al toegezegd dat Tilburgers in de meeste gevallen niet meer dan 125 meter hoeven te lopen met een vuilniszak aan de hand.

Inwoners in de buurt van nieuwbouwprojecten, denk aan de Bankier en de Brabander, zijn al gewend aan de ondergrondse container. Na de oplevering konden nieuwe bewoners daar meteen al gebruik van maken.

De bedoeling is dat begin 2024 in de meeste gevallen al wordt overgegaan op ondergrondse afvalinzameling. Eerst moeten er nog zo’n 33 locaties worden goedgekeurd. Omwonenden worden per brief hierover geïnformeerd en zullen later een pasje krijgen om gebruik te kunnen maken van de containers en er zullen afspraken worden gemaakt om de duo-afvalbakken op te laten halen.

Edita Saakian