Geen cliënten met dubbele diagnose in wijk Het Zand

Tilburg – Tijdens het overleg tussen het RIBW en omwonenden van Jenaplan Basisschool Jeanne d’Arc is bekendgemaakt dat er geen patiënten met Dubbele Diagnose in de kliniek opgevangen zullen worden. Dit betekent dat er geen mensen komen te verblijven die naast hun verslaving ook te maken hebben met psychische of psychiatrische problemen. Ook zal de opening, die gepland stond voor op 24 februari 2017, worden uitgesteld. Maandag 13 februari volgt een bijeenkomst speciaal voor Jenaplan Basisschool Jeanne d’Arc.

In de wijk Het Zand zou aan de Schiphollaan een tijdelijke woonvoorziening voor mensen met psychiatrische klachten komen, pal naast Basisschool Jeanne d’Arc. De 24-uursopvang van het RIBW zou een jaar lang bewoond gaan worden door zo’n 15 mensen met zowel psychische – als verslavingsproblematiek. Vandaag is bekendgemaakt dat deze patiënten met Dubbele Diagnose dus niet welkom zijn in de opvang. Wat voor patiënten er wel hun intrek in gaan nemen is nog onduidelijk, het RIBW geeft aan ook andere soorten patiënten te hebben voor wie de opvang mogelijk geschikt is. Hierover gaat het RIVM in gesprek met de omgeving. Waarom het gaat om een tijdelijke opvang is nu ook duidelijk geworden: simpelweg omdat er nog geen vaste locatie is gevonden.

De omwonenden werden eerder door de Gemeente en het RIBW niet op de hoogte gesteld van het plan, maar moesten het via andere mediakanalen horen. ,,Via Facebook moest ik het vernemen, ook de juf van mijn kinderen wist het vanmorgen pas” laat één van de bezorgde moeders weten. Ook een buurtbewoner reageerde verrast op de verbouwingen die nu al aan de gang zijn. ,,Ik zag het niet aankomen, maar zag wel werkzaamheden. We zijn toen via-via erachter gekomen waarvoor dit was.” Het zou toen volgens een andere buurtbewoner gaan om een opvangcentrum voor patiënten met een Dubbele Diagnose.

De meningen over de komst van de 24-uursopvang zijn verdeeld. Veel ouders van kinderen die op de school zitten zijn faliekant tegen en laten ook op Facebook weten hun kind van school te halen als de school er geen stokje voor steekt. Enkele buurtbewoners denken niet dat het voor erg veel problemen zal zorgen; er is immers goed toezicht bij zo’n voorziening volgens hen. Volgens Wethouder Kokke is er bij het bestemmingsplan enkel gekeken naar de ruimtelijke en akoestische aspecten en niet naar de leefbaarheid van de wijk.

De gemeente Tilburg wilde aanvankelijk niet voor camera reageren, maar stuurde ons toch een schriftelijke reactie:
Dit proces is gelopen op een manier zoals wij het niet willen. Wij willen een zorgvuldig proces, met aandacht voor alle belangen. In dit geval hebben het RIBW en de Gemeente het niet goed gedaan. De omgevingsvergunning is nog niet definitief; tot zes weken na verzending kunnen belanghebben hiertegen nog bezwaar maken. Wij overleggen liever aan het begin van een traject in plaats van via juridische procedures en vergunningen. We hebben het belang van een goed gesprek met de omgeving benadrukt.

[mh_media type=youtube]

Omroep Tilburg