Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Frederike Luijten is de nieuwe stadsdichter

Frederike Luijten (25) is de nieuwe Stadsdichter van Tilburg. Ze is benoemd voor de periode 2023-2025 en ze begint op 27 augustus. Ze neemt het stokje over van Rodgairo Dalnoot, die van 2021-2023 de Tilburgse stadsdichter was.

De Stadsdichter werpt een onafhankelijke en kritische blik op alles wat er leeft en gebeurt in Tilburg. Frederik Luijten is de elfde Stadsdichter en volgt daarmee Rodgairo Dalnoot op, die in 2021 werd aangesteld. De gemeente spreekt haar waardering uit voor de manier waarop Dalnoot het Stadsdichterschap invulling heeft gegeven.

Negentien kandidaten
Frederike is door de Stadsdichterscommissie gekozen uit een lijst met 19 kandidaten. Voor de commissie sprong de rijpheid van haar werk eruit. Ze is van mening in Frederike Luijten een stadsdichter gevonden te hebben van wie het werk en de mentaliteit getuigen van poëtische gelaagdheid en grote betrokkenheid op de stad, iemand die de veranderende identiteit van Tilburg in dichterlijke zin wil proeven en beproeven, die het gesprek aan wil gaan met het publiek en verbindingen wil leggen waar die nog niet zijn.

Zelf hoopt ze ‘een soort superlijm te zijn om mensen bij elkaar te brengen. Ze wil onderzoeken wat identiteit en thuis betekenen. In het Spoorpark kun je nu al een werk van haar lezen. Ook in een café aan de Korvelseweg staan een paar van haar gedichten in een expositie.

Frederike is ook oprichter van de Seizoenszine.

Pieter Soethout