Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Frans en Mylène vliegen de wereld over voor de Spoel Reunited

Frans en Mylène komen naar de Spoel Reunited (foto: Walter de Wit)

Een avondje stappen in hun favoriete kroeg is voor veel mensen een leuk uitstapje. Maar zo leuk als Frans en Mylène het vinden, zijn er maar weinig. Zij vliegen vanaf de andere kant van de wereld – uit Brazilië en Australië – terug naar Nederland voor de reünie van hun favoriete danstent.

De eerste twee zaterdagen van oktober wordt club Smederij omgetoverd tot ‘de Spoel’. De reünie is een idee van oud-dj Walter de Wit en oud-eigenaar George van den Bosch was het er meteen mee eens. De tickets vlogen als warme broodjes over de toonbank en sommige mensen zijn zelfs verontwaardigd dat ze er niet bij kunnen zijn.

Bijzondere plek
Wie er wel zeker bij zijn? Frans Lindenkamp en Mylène van Heijster. Zij werkten allebei in de jaren ’80 in de Spoel. Frans als barman en Mylène bij de garderobe. Ze hebben elkaar sinds die tijd niet meer gezien, maar een ding weten ze allebei zeker: het was een hele speciale plek. “Als ik aan de Spoel denk, denk ik aan verbinding, huiskamer, groeien als mens en tolerantie”, blikt Frans terug.

Mylène sluit zich hier helemaal bij aan, want alles kon en iedereen was er welkom. “De sfeer in de Spoel toen was ongedwongen, hip, cool, eigentijds, energiek en verwachtingsvol van wat het leven ons die avond zou brengen.”

New wave
De plek was bijzonder door de sfeer die er hing, maar ook zeker door de muziek die de DJ’s speelden.. ‘Spoelhitjes’ heetten die liedjes. “De Spoel liep vooruit op wat er in Hilversum werd gedraaid. Ook in Amsterdam had je van die tenten, maar Tilburg hoorde dus ook in dat rijtje thuis”, stelt Frans.

Op de muziek kon je dus heerlijk dansen en het was net even anders dan wat ze draaiden op de radio. Dat trok juist aan. “Er werd gedanst op aanstekelijke, maar ongebruikelijke muziek”, vult Mylène aan. “Niet de gangbare top 20 van radio Veronica of radio Noordzee, en zeker niet de hardrock muziek die mijn broers thuis altijd draaiden. Eindelijk wat anders!”

Wereldreis
De Spoelgangers verspreidden zich over heel Nederland en veel van hen komen 7 en 14 oktober terug naar Tilburg voor de reünie. Frans en Mylène moeten een iets grotere reis afleggen. Frans vertrok als correspondent naar Zuid-Amerika en trouwde daar met een Braziliaanse. “Ik heb de reis cadeau gekregen van mijn vrouw. Zij kan helaas niet mee, want ze moet werken. Ik heb zin om de oude meute weer te zien en herinneringen op te halen.”

Mylène zou dit jaar al terug in Nederland zijn. Maar heeft er voor de Spoel Reunited nog eens zes weken achteraan geplakt. “Ik kijk er natuurlijk naar uit die collega’s, vrienden en huisgenoten van toen weer te zien en herinneringen op te halen. Ik verheug me erop te dansen op de nummers van toen en me misschien weer even twintig te wanen”, vertelt ze.

De Spoel Reunited is inmiddels bijna helemaal uitverkocht. Voor wie toch nog wat herinneringen wil ophalen, is er altijd nog de Facebook-pagina.

LEES OOK:
De Spoel is 25 jaar na sluiting nog altijd razend populair

Mylène van Heijster
Frans Lindenkamp

Pieter Soethout