Fractievoorzitter Tilburgse VVD staat achter asielwet, maar instroom moet omlaag

Fractievoorzitter VVD Tilburg Niels van Stappershoef

Niels van Stappershoef, fractievoorzitter van de Tilburgse VVD, staat achter de asielwet. Hiermee kunnen gemeenten worden verplicht om opvangplekken te realiseren. ‘Ik denk dat het goed is dat deze wet gaat worden aangenomen.’

Daarbij maakt Van Stappershoef wel de kanttekening dat iedereen in zijn partij daar over mag denken wat hij of zij wil. Hijzelf staat er dus in ieder geval achter. “Sommige gemeentes pakken hun verantwoordelijkheid in de asielcrisis niet. In het ideale scenario wil je dat gemeentes onderling het gesprek voeren om de opvang te regelen, maar blijkbaar gebeurt dat niet. Daarom is de asielwet als een uiterste redmiddel noodzakelijk.”

Te hoge instroom
Daarnaast geeft de fractievoorzitter aan dat de te maken hebben met een veel te hoge instroom van vluchtelingen. “Volgens jaar zouden er weer vijftig duizend mensen naar Nederland komen, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan slechts de helft aan. Dan heb je gewoon een groot probleem. Daarom ben ik ook blij dat Rutte heeft gezegd dat hij de instroom wil terugdringen. Al gaat dat nog wel even duren.”

Van Stappershoef erkent dat Tilburg waarschijnlijk niet te maken gaat krijgen met de dwang van de asielwet. “Ik denk dat wij heel ruimhartig vluchtelingenbeleid hebben. We doen meer dan we eigenlijk zouden moeten. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat andere gemeenten ook hun verantwoordelijkheid pakken. Ik denk dat het goed is dat we het doen, maar per saldo zie ik het liever ook niet.”

Onrust begrijpelijk
Dat dit op sommige plekken tot onrust leidt begrijpt de VVD’er wel. “Mensen willen vluchtelingen die hier mogen blijven best een plek geven, maar liever niet ‘in hun eigen achtertuin’. Daarom juist dat overleg in de regio tussen gemeentes zo belangrijk is én dat de instroom omlaag moet.”

Hij wacht daarmee met grote interesse welke maatregelen er daarvoor genomen gaan worden. “Het heeft in ieder geval prioriteit van onze premier, en dat is niet niks. Nu er ook concreet mee aan de slag.”

Pieter Soethout