Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Fors minder auto’s in de Trouwlaan, gemeente ‘knipt’ in straat

Beeld: Google Maps.

In een poging de Trouwlaan voor fietsers veiliger te maken, gaat de gemeente vanaf 1 december met een experiment beginnen. Er komt een ‘knip’ in de straat, waardoor hij tijdelijk is afgesloten voor doorgaand verkeer.

Een meerderheid binnen de gemeenteraad drong al in 2019 aan om iets te doen aan de verkeerssituatie op de Trouwlaan. Het zou te gevaarlijk zijn voor fietsers. Na onderzoek kwam de gemeente tot dezelfde conclusie: de Trouwlaan is geen veilige fietsstraat, omdat er te veel auto’s rijden.

1.000 minder auto’s
Er rijden ongeveer 5.000 auto’s per dag door de fietstraat, dat zijn er 1.000 te veel. De auto’s pieken in de snelheid tijdens het inhalen. Daarom grijpt de gemeente vanaf 1 december in. Er komt een ‘knip’ in de Trouwlaan tussen de Generaal Smutslaan en Generaal de Wetstraat. Twaalf weken lang is op dit stuk geen doorgaand verkeer mogelijk.

De straat moet weer veilig worden voor fietsers. In de weken van de afsluiting worden verkeersmetingen gehouden. Die metingen laten zien waar het verkeer heenrijdt als het niet meer via de Trouwlaan richting Ringbaan Zuid kan. Ook wordt gemeten of de kruising tussen het Sint Annaplein en de Korvelseweg veiliger of onveiliger wordt na de knip op de Trouwlaan.

Definitieve knip
Volgens de gemeente is de pilot geslaagd als de verkeersveiligheid voor fietsers is verbeterd en als er minder verkeer door de straat rijdt. Daarna valt er pas een definitieve beslissing. Het experiment zou eigenlijk al in 2020 plaatsvinden, maar daar zag de gemeente toch van af vanwege de coronapandemie. De pilot zou toen geen eerlijk beeld geven van de verkeerssituatie.

De ‘knip’ in de straat was niet de enige mogelijkheid, maar vooralsnog wordt van de volgende opties afgezien:

  • Trouwlaan helemaal autovrij
  • Trouwlaan als éénrichtingsstraat in noordelijke richting
  • Trouwlaan met tegengesteld éénrichtingsverkeer
  • Knip in combinatie met éénrichtingsverkeer.

LEES OOK:
Lokaal Tilburg: ‘Te veel auto’s op fietsstraat Trouwlaan’

Edita Saakian