Flinke opkomst voor onthulling eerste elektrische vuilniswagens

De onthulling van de nieuwe vuilniswagens (foto: Pieter Soethout)

Tilburg zet de stap naar elektrische vuilniswagens. Dinsdagmiddag zijn drie zogeheten ‘zero emissie vuilniswagens’ onthuld. Deze wagens stoten geen CO2 uit.

Dit gebeurde bij de Werkplaats van het Brabants Afval Team (BAT). VVD-wethouder Maarten van Asten was een van de vele aanwezigen. Onder leiding van Braziliaanse trommelband El Nino en een DJ werd er aardig sfeer gemaakt. Nadat wethouder Van Asten op een rode knop drukte, reden de vuilniswagens één voor één de garage uit. “We willen onze omgeving zo leefbaar mogelijk maken. Daarbij hoort schone lucht. Dit is de eerste stap in die transitie.”

Geen milieuvervuilende wagens meer
Vanaf 2030 mag de gemeente geen milieuvervuilende voertuigen meer kopen. Daarom kiest zij er nu al voor om het wagenpark stap voor stap duurzaam te maken. Een grote stap hierin is het vervangen van de huidige vuilniswagens door elektrische voertuigen. Het vervangen van alle vuilniswagens kost de gemeente zo’n 22 miljoen euro.

De ‘zero emmissie vuilniswagens’ gebruiken geen diesel, LPG of benzine waardoor er geen uitlaatgassen vrijkomen. Toch wil het niet zeggen dat ook de elektriciteit die deze wagens nodig hebben altijd ‘groen’ wordt opgewekt.

Een van de eerste
Eerder werden de wagens al getest in bijvoorbeeld Den Haag, Amsterdam en Zwolle en nu is het de beurt aan Tilburg dat overgaat op elektrische vuilniswagens. Dat heeft een aantal redenen, vertelt een woordvoerder. “We willen bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot, want onder andere dit zorgt voor de opwarming van de aarde. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers anders gaan denken en doen als het gaat om mobiliteit. Hierin hebben wij als gemeente een voorbeeldrol.”

Daarnaast heeft de gemeente de doelstelling om vanaf 2023 geen nieuwe milieuvervuilende voertuigen te kopen. In de jaren daarna moeten alle vuilniswagens elektrisch zijn en dus geen uitlaatgassen meer uitstoten.

Pieter Soethout