Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Met Quest en Brussels Jazz Orchestra naar tof nieuw muzikaal leefgebied

Schouwburg Concertzaal Tilburg en festival Stranger Than Paranoia verwelkomen het Brussels Jazz Orchestra (foto) en jazzcollectief Quest.
Foto: Jurgen Dhont

Schouwburg Concertzaal Tilburg en festival Stranger than Paranoia pakken dinsdagavond 1 november flink uit. Dan verwelkomen ze naast het Amerikaanse jazzcollectief Quest ook het Brussels Jazz Orchestra.

Deze avond zijn twee sets te horen. In de eerste hoor je jazzcollectief Quest, waarna de tweede, met als titel Two Places, wordt verzorgd door het Brussels Jazz Orchestra. Het Brusselse orkest doet dit dan samen met rapper Zediam, zangeres Monique Harcum en hiphopper DJ Grazzhoppa.

Quest

Saxofonist Dave Liebman en pianist Richie Beirach blijken wel iets te hebben met muzikale partnerschappen. Zelf zijn ze namelijk al bijna vijf decennia via muziek met elkaar verbonden, vooral als leden van Quest. Deze band weet inmiddels al lang op te vallen met zijn intense ‘brandende’ jazz, gevoelige ballads en eigen versies van bekende melodieën. “Onvoorspelbaar en mysterieus” zeggen de mannen zelf.

De groep bestaat nu naast Richie en Dave uit bassist Ron McClure en drummer Billy Hart.

(tekst gaat verder onder foto en video)

Foto: Kurt Renker

Two Places

De tweede set, getiteld Two Places, neemt je mee op een verrassende tocht langs de orkestrale klanken van het Brussels Jazz Orchestra, de rhymes van Zediam, de soul van Monique Harcum en de mix-, scratch-, en samplekunsten van DJ Grazzhoppa.

In dit project worden niet alleen muzikale hokjes gesloopt, maar worden ook nieuwe plekken gecreëerd. Dit terwijl Two Places voortdurend soepeltjes van het typisch eigen geluid van het jazzorkest naar een andere sound beweegt.

Foto: Gregory Vlieghe

Kees-Luc Simons