Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Fietsroute door het Leijpark: plan blijft de gemoederen bezighouden

TILBURG – Het plan ligt er al een tijdje, maar er komt nu toch echt een fietsroute door het Leijpark. De route moet zorgen voor een goede verbinding tussen het centrum en zorginstellingen zoals het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Woonlandschap de Leyhoeve. In de tweede helft van 2020 staat de besluitvorming gepland. De gemeente heeft de betrokken partijen in en rondom het park gevraagd om hun mening over de fietsroute te delen. Hoewel de meerderheid voor de route is, is niet iedereen blij met het plan.

Henk de Winter van werkgroep Leijpark 013 vindt dat de veiligheid en de oorspronkelijke bedoeling van het park door zo’n fietsroute in gevaar komt. “Het park is gemaakt voor mensen die lekker willen relaxen, wandelen, (klein)kinderen laten spelen, en sporten. Daar is het park voor bedoeld en niet om een gigantisch fietspad aan te leggen. Ik kom hier net als andere mensen voor mijn rust.” Het verkeer door het Leijpark, dat met name bestaat uit fietsen, bromfietsen en scooters, zou de rust verstoren en daarbij zou de flora en fauna ook in gevaar komen.

Er zijn routes ontwikkeld die we nooit geschetst zouden hebben als op voorhand duidelijk was geweest dat het om een route zou gaan met verlichting.

Daar staat tegenover dat de fietsroute een groot voordeel heeft voor mensen die in de zorgcentra wonen en werken om zich makkelijker te verplaatsen, zoals van en naar het centrum van de stad, het Aabecomplex en de Piushaven. Richard Cornelissen, Food en Beverage manager van het Leijpark, is tevreden met de route. “Het voordeel voor ons zal zijn dat, als er een route door het park loopt, we er dan zeker van zijn dat onze bewoners een veilige route hebben om te fietsen.”

Verlichte route

Bij een eerste vergadering over dit onderwerp stemde iedereen ermee in om te kiezen uit zeven mogelijke routes. Maar daarna bleek al snel dat het pad ook verlicht dient te zijn. De voorzitter van werkgroep Leijpark013, Sander Snels, was hier net als anderen niet van op de hoogte gesteld. “Er zijn routes ontwikkeld die we nooit geschetst zouden hebben als op voorhand duidelijk was geweest dat het om een route zou gaan met verlichting. Dan hadden we minder varianten bedacht en was het misschien sneller duidelijk geweest dat de route niet door het Leijpark zou gaan.”

Sander Snels vreest dat de intensiteit van het verkeer op de routes de komende jaren flink toe zal gaan nemen. “Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis gaat fors uitbreiden en wordt de komende vijf jaar twee keer zo groot, en dat gaat een hele hoop extra verkeersbewegingen met zich meebrengen.” Dit betekent dat nog meer mensen gebruik gaan maken van de nieuwe fietsroute.

Dani Mom