Fietsenstalling Stekelenburgplein na 5 augustus weg: ‘Er komt plek voor groen’

de fietsenstalling op het burgemeester stekelenburgplein
De uitpuilende fietsenstalling bij het Burgemeester Stekelenburgplein. Foto: Omroep Tilburg.

De fietsenstalling aan het Burgemeester Stekelenburgplein zal op maandag 5 augustus verdwijnen. Al langer was de rommelige stalling punt van discussie. De tijdelijke fietsenstalling gaat ruimte maken voor groen. De fietsen en scooters die er op 5 augustus nog staan, worden weggehaald.

De nieuwe fietsenstallingen bij het station zijn de eerste 24 uur gratis. Na die tijd wordt er 1,35 euro per dag in rekening gebracht. Daarom kiezen veel treinreizigers ervoor om hun fiets onbeperkt gratis te parkeren op het Stekelenburgplein.

Liever groen

Tilburg vraagt het spoorbedrijf al zo’n drie jaar om de gratis parkeertijd in de nieuwe fietsenstallingen bij het station te verlengen van 24 naar 72 uur. Tot nu toe is hier geen gevolg aan gegeven.

Het zat er al heel lang aan te komen dat de tijdelijke fietsenstalling opgeruimd zou worden. Zo wilde bijna de hele Tilburgse gemeenteraad dat en ook ondernemers bij het station waren niet te spreken over de fietsenstalling. Het barst er namelijk van de fietsen. Ze zien het liever groen, zoals gepland was.

OV-chipkaart

De Zwijsen fietsenstalling is aan de Burgemeester Brokxlaan van 07.00 tot 01.00 uur geopend. Bij het station is een stalling aan de Spoorlaan en aan de achterzijde van het station bij de LocHal. ‘’De eerste 24 uur kun je hier je fiets gratis stallen met je OV-chipkaart of leenpas’’, laat de gemeente weten.

Daarnaast staan er door het centrum heen ook beheerde stallingen, onbewaakte fietsenrekken en blauw gemarkeerde vakken verspreid. Hier mogen fietsen voor maximaal één uur gestald worden. Voor bromfietsen en scooters komen ook nieuwe plekken, namelijk in de fietsenstalling van parkeergarage Zwijsen. Deelscooters en deelfietsen kunnen na 5 augustus in de groene vakken op het Stekelenburgplein bij de Kiss&Ride geparkeerd worden.

LEES OOK:
Overvloed van slonzig geparkeerde fietsen op Burgemeester Stekelenburgplein
Groen in plaats van fietsen op Stekelenburgplein, ondanks moeizame gesprekken met NS

Eline Smits