Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Fatima zou op vakantie naar Marrakesh gaan, maar zamelt nu spullen in voor de slachtoffers

Bij de moeder van Fatima Bidaoui, in Oisterwijk, is het een komen en gaan van mensen. Ze brengen dozen met maandverband, babykleding, dekens en tenten naar het huis. Fatima kwam na het nieuws van de aardbeving meteen in actie en zamelt nu samen met vrienden spullen in.

Met Anita en Malika sorteert Fatima de spullen bij elkaar. Ze vertelt dat ze eigenlijk plannen had om samen met een vriendin op vakantie naar Marrakesh te gaan. “Heel gek om te beseffen. Ik had echt zin om haar alle mooie plekken en de oude binnenstad te laten zien. Maar daar is niets meer van over.”

De moeder van Fatima was tijdens de aardbeving in Marokko. “Ik kreeg een appje binnen over de aardbeving en ik schrok zo erg. We hebben meteen met ons mam gebeld, maar ze was gelukkig in orde.” Haar moeder is sinds woensdag weer thuis. Nog vrij aangeslagen van het nieuws vertelt ze hoe dankbaar ze is. “Ik wil iedereen die spullen heeft gedoneerd heel erg bedanken voor alle hulp.”

Ook Malika, die veel video’s van de aardbeving binnenkrijgt, hoopt dat de spullen gauw die kant op kunnen. Haar man was tijdens de aardbeving in de buurt van Marrakesh en is daar nog steeds. Hij is veilig en samen met familie. “Ze moesten het huis uit, maar gelukkig gaat het goed met hun. Ik maak me wel heel veel zorgen.” Wanneer haar man terugkomt, is niet zeker. Hij probeert vanuit daar zoveel mogelijk te helpen.

“De wegen zijn onbegaanbaar en het is nog steeds heel gevaarlijk.”

Er vinden volgens de dames nog steeds naschokken plaats. Op Facebook en op het Marokkaanse nieuws lezen ze ook geruchten over mogelijke overstromingen. Dat laatste kan niemand bevestigen. “We volgen de hele dag het nieuws. Ook op social media en via Whatsapp krijgen we continu video’s binnen”, vertelt Malika terwijl ze haar filmrol opent.

Ze klikt op een video die ze ontvangen heeft. Tientallen mannen op leeftijd lopen in een rij. “Ze zijn onderweg om met hun blote handen te zoeken naar mensen onder de brokstukken”, legt Malika uit. Hulp is namelijk moeilijk te krijgen voor mensen die in de afgelegen dorpen wonen. “De wegen zijn onbegaanbaar en het is nog steeds heel gevaarlijk”, vult Fatima aan.

Naast het houden van contact met de familie daar, proberen ze vanuit Oisterwijk zoveel mogelijk te doen. “We hebben onwijs veel bruikbare spullen. Spullen die echt nodig zijn voor de mensen daar, maar we weten nog niet goed hoe we het bij ze kunnen krijgen.” Met busjes kom je er niet zomaar, volgens Anita. De komende dagen hopen ze daar meer duidelijkheid over te krijgen.

LEES OOK:
Tilburg in actie voor slachtoffers aardbeving in Marokko: “Het is toch je medemens”

Edita Saakian