Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Extinction Rebellion Tilburg roept gemeente op tot actie

De actiegroep bij een vorige actie in de stad (foto: XRT).

De Tilburgse tak van de klimaatactiegroep Extincion Rebellion voert volgende week zaterdag actie in het centrum. De actie is gericht op het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid in de stad. Volgens de actiegroep gebeurt er nog te weinig om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De groep duwt symbolisch Tilburgs water naar de zee.

Hierdoor moet de gemeente kritisch kijken naar het stadsklimaat. “Tilburg moet het voortouw nemen en een realistisch klimaatplan opstellen”, zo laat de groep weten in een bericht. Ze doelen hiermee vooral op de lokale ‘topvervuilers’. Wie dat zijn, wordt niet bekend in de boodschap. Wat wel duidelijk wordt, is dat de gemeente volgens de groep vrij weinig waarmaakt van de duurzaamheidsdoelen.

Buitenlucht
In het bericht haalt de groep een onderzoek aan van de GGD, waarin duidelijk wordt dat de kwaliteit van de Brabantse buitenlucht de gezondheid van inwoners in gevaar kan brengen. Die lucht wordt in het onderzoek vergeleken met de lucht die iemand inademt als een huisgenoot meerdere sigaretten binnenshuis rookt.

De Tilburgse binnenstad werd vorig jaar uitgeroepen tot één van de meest versteende steden van Nederland. Daarop werd al snel op veel plekken in de stad groen toegevoegd, maar dat is volgens Extinction Rebellion niet genoeg. “Er moet meer gebeuren om de stad leefbaar te houden, het verlies van biodiversiteit te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen in 2030 naar nul te brengen.”

Met de actie, die zaterdag 3 juni om 11.30 begint in het centrum van Tilburg, vraagt de groep ook aandacht voor de stijging van de zeespiegel. “Bij een ongewijzigd klimaatbeleid smelten de ijskappen en stijgt het zeeniveau, waardoor Tilburg uiteindelijk aan zee ligt.”

Edita Saakian