ETZ krijgt officieel erkenning voor zorg aan patiënt met hoofd-halskanker

TILBURG – Het ETZ in Tilburg biedt volgens het Zorgregister van de Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) topklinische zorg aan patiënten met tumoren in hoofd en hals. Het ETZ is daarmee het eerste STZ-ziekenhuis in Nederland dat zo’n erkenning heeft voor de behandeling van deze vorm van kanker.

“De erkenning in het Zorgregister is een extra bevestiging dat we als ETZ goede zorg bieden.”

Bij de behandeling van tumoren in hoofd en hals zijn steeds meerdere specialisten betrokken, onder wie de keel-neus-oor- (KNO-)arts en de mond-, kaak- en aangezichts- (MKA-)chirurg. Het ziekenhuis werkt daarbij nauw samen met Instituut Verbeeten, waar patiënten bestraald worden.

“De behandeling van hoofd-halstumoren is complex”, legt MKA-chirurg Andy van Veen uit. Hij is daarom ook trots op de erkenning in het Zorgregister van de STZ. “We doen samen met een grote groep professionals het optimale om deze kwetsbare groep patiënten zo goed mogelijk te behandelen.”

Extra bevestiging

Het ETZ behandelt elk jaar in totaal circa 140 patiënten met tumoren in hoofd en hals. En dit aantal neemt volgens Van Veen tot nu toe de laatste jaren ook nog eens gestaag toe. Het ziekenhuis en Instituut Verbeeten werken bij de zorg voor deze groep patiënten steeds nauw samen met Erasmus MC in Rotterdam.

Van Veen: “Omdat de zorg zo complex is, professionals uit meerdere vakgebieden erbij betrokken zijn, en het aantal patiënten relatief laag is, moet dit in erkende centra gebeuren die de nodige kennis en ervaring hebben. We hebben al heel wat jaren ervaring met het behandelen van deze patiënten. De erkenning in het Zorgregister is een extra bevestiging dat we als ETZ goede zorg bieden.”

Stichting topklinische ziekenhuizen

De STZ houdt een Zorgregister bij van de ziekenhuizen die bij uitstek zeer complexe zorg leveren. Zorg die dan ook maar alleen in enkele centra plaatsvindt, om de kwaliteit te waarborgen. Dit register biedt hulp aan de patiënt bij het maken van de keuze waar hij of zij behandeld wil worden. Maar ook voor de huisarts biedt het informatie, zoals tijdens het doorverwijzen van de patiënt naar het juiste ziekenhuis.

Kees-Luc Simons