Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

ETZ als eerste ziekenhuis aan de slag met operatierobot Hugo

(Foto: Medtronic)

Het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis (ETZ) krijgt deze zomer een ‘operatierobot’. De robot heet voluit: Hugo RAS. Het ETZ en zette daarvoor samen met producent Medtronic een handtekening.

‘Hugo RAS’ staat voor Hugo Robotic Assisted Surgery, kortgezegd: robotchirurgie. Hugo heeft vier armen die bewegen en een scherm met daarop 3D-visualisaties. Volgens het ziekenhuis kunnen zo operaties nog preciezer worden uitgevoerd.

Personeelstekort
Hugo voert trouwens niet zélf operaties uit. “De robot is met de mechanische armen een verlengstuk van de chirurg. De chirurg bedient de robot,” laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. Een operatierobot zou meer voordelen opleveren dan de klassieke manier van opereren. Volgens het ETZ heeft de patiënt minder kans op bloedverlies, kleinere littekens en een kortere ziekenhuisopname.

Naast precisie, vervult Hugo nog een belangrijke taak: “Wij staan voor de maatschappelijke opgave om meer zorg te moeten verlenen met minder personeel. Robotchirurgie gaat hier in de toekomst hopelijk een belangrijke rol in spelen. Deze robot maakt het mogelijk om meer zorg te bieden aan meer patiënten”, zegt ETZ-bestuurder Anita Wydoodt.

Operatieassistenten blijven nodig
Hugo gaat deze zomer voor het eerst aan het werk. Hij gaat chirurgen assisteren met urologische, gynaecologische en dikke- en endeldarm operaties. Voordat dat zover is, worden chirurgen, operatieassistenten en verpleegkundigen getraind om te kunnen werken met Hugo. Dat Hugo uiteindelijk de taak van operatieassistenten gaat overnemen, zit er niet in: “De operatieassistenten helpen bij het wisselen van de operatie-instrumenten en voeren andere ondersteuningshandelingen uit. Operatieassistenten blijven dus gewoon nodig.”

LEES OOK:
Met een bakfiets door de gangen van het ziekenhuis om levens te redden
Bruid belandt op trouwdag in ziekenhuis: huwelijk daarom voltrokken in ETZ

Edita Saakian