Ennatuurlijk rekent onterecht extra kosten voor stadsverwarming

Foto: Collin Beijk

Energieleverancier Ennatuurlijk in Eindhoven heeft jarenlang onterecht extra kosten in rekening gebracht bij duizenden woningen die zijn aangesloten op stadsverwarming. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch geoordeeld. Het gaat om 24.650 huizen in Tilburg en 5600 huizen in Eindhoven. Bewoners moeten het te veel betaalde geld zelf terugvragen.

Ennatuurlijk bracht tussen 1999 en 2014 een ‘bijdrage aansluitkosten’ in rekening bij duizenden woningen die zijn aangesloten op stadsverwarming. Het ging per gezin om ruim honderd euro per jaar, meldt Omroep Brabant.

Die bewoners betaalden kosten om zich aan te kunnen sluiten op het warmtenet. Daarnaast rekent het energiebedrijf jaarlijks een zogeheten ‘bijdrage aansluitkosten’.

Die kostenpost was tot 2012 niet zichtbaar op de jaarrekening, omdat dat als onderdeel van het vastrecht in rekening werd gebracht. Het vastrecht is een vast bedrag dat gebruikers ieder jaar betalen voor hun aansluiting.

‘Bijdrage stond niet in contracten’
Stichtingen uit Eindhoven en Tilburg die opkomen voor de belangen van gebruikers van stadsverwarming, stapten samen naar de rechter. Ze vonden namelijk niet terecht dat de energieleverancier die ‘bijdrage aansluitkosten’ ieder jaar weer in rekening bracht bij de huishoudens.

Volgens de stichtingen sloot het energiebedrijf contracten voor dertig jaar af, waarin niet duidelijk stond dat bewoners een jaarlijkse bijdrage moesten betalen. Het energiebedrijf stelde dat het zich hield aan de Warmtewet.

Miljoenen euro’s terugbetalen
Volgens de rechtbank heeft het energiebedrijf onterecht de jaarlijkse bijdrage in rekening gebracht. Op basis van de contracten die bewoners kregen, konden ze niet weten dat ze deze kosten jaarlijks moesten betalen.

Bewoners moeten de te veel betaalde kosten zelf terugvorderen. Als alle huishoudens hun geld terugvragen, kost dat het bedrijf tientallen miljoenen.

Omroep Brabant