Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Energiearme gezinnen kunnen oude wasmachine inleveren voor een nieuwe

foto: Pexels.com

Mensen die in 2023 recht hebben op energietoeslag kunnen vanaf 1 oktober een oud witgoedapparaat inleveren voor een nieuwe, duurzame variant. Ze krijgen bij het inleveren van bijvoorbeeld hun oude wasmachine een voucher van 550 euro om een nieuwe te kopen.

Dat heeft de Tilburgse gemeenteraad onlangs besloten. De energiekosten zijn voor iedereen gestegen en steeds meer Tilburgers raken hierdoor in de problemen, stelt de gemeente. Oude koelkasten en wasmachines slurpen de meeste energie. Nieuwe, duurzamere modellen zijn een stuk zuiniger. De oude apparaten moeten minimaal tien jaar oud zijn en worden gerecycled.

18.000 huishoudens
Mensen die in 2023 recht hebben op de eenmalige energietoeslag kunnen gebruik maken van de zogeheten witgoedregeling. Dit zouden volgens de gemeente zo’n 18.000 huishoudens zijn. De gemeente verwacht dat ruim een derde van deze huishoudens er gebruik van gaat maken. Dit zou neerkomen op zo’n 6.300 apparaten.

Wanneer iemand een oud apparaat inlevert, ontvangt diegene een voucher van 550 euro. De gemeente denkt dat dit genoeg moet zijn om een nieuw apparaat aan te schaffen zonder bij te hoeven betalen. De gemeente reserveert daarvoor ruim drieënhalf miljoen euro uit een potje dat ze vanuit het Rijk heeft gekregen.

1 oktober
Als alles meezit kunnen mensen vanaf 1 oktober witgoed inruilen. De wasmachines worden geleverd door zowel lokale als landelijke aanbieders. Op die manier wordt de lokale economie gestimuleerd, maar niet overbelast.

Pieter Soethout