Eindexamens in een kerk ‘We hebben nog even een schietgebedje gedaan met z’n allen’

Eindexamens in de Opstandingskerk

De centrale eindexamen zijn maandag weer begonnen. Elk jaar een spannend moment, maar zeker in tijden van corona. Vorig jaar gingen de centrale examens niet door, maar dit jaar in aangepaste vorm wel. “Eindexamens zijn altijd al een spannende tijd, ook als er geen corona is.”, vertelt rector van het Theresialyceum Cisca Zweers.

De tafels staan altijd natuurlijk ver uit elkaar. “Maar dit jaar zijn de 1,5-meter maatregelen even extra gecheckt.”, vertelt Zweers. Bij het Theresialyceum nemen ze de examens verspreid af op verschillende plekken. Zowel in de gymzalen zoals ze gewend zijn, maar ook in de Opstandingskerk aan de overkant van de straat. De rector legt uit: “De leerlingen zullen dit op zich niet zo raar vinden, ze hoeven alleen de straat over te steken.”

Jeffrey (18) vond het wel een beetje gek om zijn examen bedrijfseconomie in een kerk te moeten doen. “Ik weet natuurlijk niet hoe het zou zijn om in onze gymzaal een examen te maken.” Het is in ieder geval een unieke situatie, vindt Jeffrey. “We hebben nog even met z’n allen een schietgebedje gedaan van tevoren.”

Extra herkansen en een vak wegstrepen

Leerlingen worden dit jaar tegemoet gekomen door de mogelijkheid om een extra vak te herkansen en ze mogen één vak wegstrepen. De rector van de middelbare school legt dit uit: “Dit alles is er om ervoor te zorgen dat leerlingen niet de dupe worden van het feit dat ze minder lessen hebben kunnen volgen.”

Ik ben er absoluut van overtuigd van dat deze leerlingen de wereld aankunnen.

Rector Zweers spreekt liever niet van achterstanden. “Deze leerlingen hebben een heleboel andere dingen geleerd,” legt ze uit, “Ze hebben misschien ergens een leerstoftekort opgedaan, maar dat halen ze ook wel weer in op een ander moment.” “Ik ben er absoluut van overtuigd van dat deze leerlingen de wereld aankunnen.”

Julia Meijer