Eerste lichting ‘meedenkers’ neemt certificaat in ontvangst

TILBURG – Het project Meedenkers is een samenwerkingsverband tussen o.a. gemeente Tilburg en ContourdeTwern met als doel: inwoners helpen de eerste stap te nemen naar een hulpinstantie. Bijvoorbeeld als iemand contact zoekt met het UWV. Op maandag ontving de eerste lichting een certificaat als bewijs van deelname.

Een groep vrijwilligers wordt sinds februari klaargestoomd als meedenker om Tilburgers te helpen bij het regelen van ondersteuning voor zorg, wonen, werk en opvoeding. Tijdens hun werk krijgen de meedenkers te maken met verschillende wetten en organisaties. Daarom is het belangrijk dat zij vooraf goed opgeleid worden over de diverse soorten vragen die binnen kunnen komen.

Meedenker Rob de Kok werkte jarenlang bij een bank en besloot na zijn pensioen dat hij zich nuttig wilde maken door anderen te helpen. “Het was voor mij een uitdaging om mij een keer niet bezig te houden met het financiële”, zegt De Kok. “Alleen al de afkortingen die je tegenkomt, daarbij denk ik: waar hebben we het over? De opleiding heeft een goede bijdrage geleverd.”

Meer dan tachtig aanmeldingen

Sinds de start van het project zijn er al meer dan 80 aanmeldingen geweest. Hulpvragers kunnen naar een speciaal telefoonnummer bellen om een meedenker aangewezen te krijgen. Tot nu toe is het gelukt om binnen één week alle aanvragen af te handelen. Door de groeiende vraag hopen de gemeente Tilburg en ContourdeTwern op korte termijn nog meer meedenkers te kunnen opleiden.

Benedicte Bombala