Eerste beschuit met muisjes voor Beekse Bergen in 2021: Een sitatoenga geboren

HILVARENBEEK – Op 15 januari viert Safaripark Beekse Bergen met de komst van een babysitatoenga de eerste geboorte van het jaar. Met deze geboorte heeft de enige groep van de westelijke sitatoenga’s in Nederland zich uitgebreid.

“Het is een flinke jongen geworden” laat dierenverzorgster Yvonne Vogels weten. Het mannetje weegt zo’n acht kilogram, terwijl antilopen van deze soort normaal gesproken gemiddeld vijf à zes kilogram wegen bij de geboorte. De pasgeboren sitatoenga heeft nog geen naam gekregen. Yvonne Vogels: “Het gaat goed met hem, we hebben het jong al flink zien drinken bij de moeder Vera.”

De Sitatoenga

De westelijke sitatoenga is een Afrikaanse antiloopsoort die leeft in waterrijke gebieden zoals moerassen in Centraal-Afrika. Het is een schuwe diersoort die zich vaak schuilhoudt tussen het riet. Een kenmerk van de soort is dat ze lange hoeven hebben, hiermee zakt het dier niet weg in de modder en kan het gemakkelijk wegrennen voor roofdieren. Daarnaast vlucht de Afrikaanse antilope meestal in het water, zwemmen kan de sitatoenga namelijk erg goed. Als er gevaar dreigt kan de antilope zich volledig onderdompelen in het water en houdt deze slechts de neusgaten boven water om zijn soortgenoten met niesgeluiden te kunnen waarschuwen. De westelijke sitatoenga leeft in Nederland alleen in de Beekse Bergen.

Janneke Timmermans