Door deze treincoupé in het Padua kan mevrouw Vriens weer even naar Maastricht

Bewoners van het verzorgingstehuis Padua in Tilburg hoeven de trein even niet meer te missen. Dinsdagmiddag heeft de NS in samenwerking met Alzheimer Nederland en Klusbakfiets een treincoupé onthuld in het verzorgingshuis. “Voor mensen met dementie kan dit onrust wegnemen.”

De noodrem, het prullenbakje, bagagedrager en zelfs de bankjes heeft de NS beschikbaar gesteld voor het verzorgingstehuis. De onderdelen voor de treincoupés komen uit oude dubbeldekkers. De coupé is bijna identiek nagebouwd door medewerkers van de Klusbakfiets.

“Ik kan helaas niet meer zomaar met de trein reizen.”

De NS en Alzheimer Nederland willen mensen met dementie in verpleeghuizen de mogelijkheid geven om weer met de trein te reizen. Dankzij deze treincoupé kan dat zonder dat ze daarvoor de deur uit hoeven.

In plaats van een raam hangt er een televisie in de coupé waarop het traject van Eindhoven naar Maastricht wordt afgespeeld. Een reis die veel herinneringen ophaalt bij Mevrouw Vriens, bewoner van het verzorgingstehuis. Ze komt uit oorspronkelijk uit het Zuiden en kan door dit traject weer even terug. “Het voelt alsof we er echt inzitten, hartstikke leuk. Ik denk dat we zo dadelijk langs het heuvellandschap reizen.”

Zomaar even de trein pakken zit er voor mevrouw Vriens niet meer in. “Ik ben lang geleden voor het laatst samen met mijn verpleger met de trein naar Maastricht gegaan, maar dat kan helaas niet zomaar meer.”

“Ze kunnen weer even terug in de tijd en herinneringen ophalen.”

Zelfstandig de trein pakken is voor mensen met dementie geen optie meer, weet ook welzijnswerker Bernadette van Zon: “Voor de mensen die hier wonen is het vaak al ontzettend lang geleden dat ze in de trein hebben gezeten. Juist als mensen hier plaatsnemen, kunnen ze weer even terug in de tijd en samen herinneringen ophalen.”

Juist het ophalen van herinneringen is zo belangrijk voor mensen met dementie, vertelt ze. “Mensen met dementie voelen soms tegen de avond onrust en dan voelen ze ook sterk de drang om te lopen, omdat ze wegwillen. Als je dan met ze naar beneden kunt lopen en plaats kan nemen in de coupé, kan je die onrust wegnemen door bijvoorbeeld te zeggen: ‘We gaan even naar huis.'”

De treincoupé ‘reisde’ in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen en bezocht alle provincies. De vraag naar de coupés was groot; bijna zeshonderd verzorgingshuizen wilden er één hebben. Daaruit zijn 22 huizen geselecteerd. De coupé blijft nog zeker een jaar in het verzorgingstehuis staan.

Edita Saakian