Dit kun je dit weekend verwachten van de Ten Miles

Hardlopers kunnen dit jaar meedoen aan de ‘Tilburg Ten Miles Challenge’. In hun eigen tijd en op hun eigen tempo kunnen de deelnemers de afstanden afleggen die ze normaal tijdens het evenement zouden lopen.
Tilburg Ten Miles in 2019 | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Dit weekend gaan duizenden Tilburgers de straat op voor de Tilburg Ten Miles. De hardloopwedstrijd is al 25 jaar niet meer uit de stad weg te denken. Ook dit jaar is er voor iedereen wat te doen, ook al loop je liever geen 16,1 kilometer.

Hoewel de naam misschien anders doet denken, gebeurt er tijdens de Tilburg Ten Miles meer dan alleen het rennen van tien Engelse mijlen. De zaterdag staat niet eens in het teken van hardlopen, maar van wandelen. Om half 9 ’s ochtends vertrekken de eerste wandelaars en de verwachting is dat de laatsten zo rond 3 uur ’s middags finishen.

Op zondag is het dan wel tijd voor het hardlopen. Al om 9 uur beginnen de allerkleinste deelnemers aan hun kwart mijl. De afstand loopt steeds verder op totdat ook de grote namen aan de start staan voor de Tilburg Ten Miles. Zij starten om kwart voor twee op de Besterdring. De Marokkaanse Youssef Ben Hadi zou de beste papieren hebben. Hij liep vorige week 46.44 tijdens de Dam tot Damloop.

Records
Met die tijd zou hij niet eens in de buurt komen van het record op de Tilburg Ten Miles. De wedstrijd bestaat al sinds 1988 en er wordt ieder jaar weer hard gelopen. Het record staat al achttien jaar op naam van Haile Gebrselassie. De Ethiopiër liep tien Engelse mijl in een tijd van 44.24 en dat is ook meteen het wereldrecord op de afstand. Het Nederlandse record staat op naam van Khalid Choukoud. Hij liep in 2019 een tijd van 46.18. Hierbij verbrak hij ook het officiële record op de vijftien kilometer.

Bij de vrouwen werd in 2019 ook een bijzondere prestatie weggezet. De Israëlische Lonah Chemtai Salpeter liep op de 10 kilometer een tijd van 30.05. Hiermee stond zij dat jaar in de top drie snelste vrouwen op die afstand.

Weersverwachting
Hoewel sommigen misschien liever in de regen lopen, is het voor de toeschouwers toch wel fijn als het een beetje droog blijft. Op zaterdag kan er nog wat lichte regen vallen, maar op zondag blijft het droog en kan het zelfs zonnig worden.

Pieter Soethout