Gratis maaltijd, muziek en herdenking: Zo wordt in Tilburg stilgestaan bij Keti Koti

Het slavernijmonument in Tilburg Keti Koti
Het slavernijmonument (foto: Edita Saakian).

Op 1 juli wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij en slavenhandel herdacht. Verschillende evenementen vinden plaats om de nadruk te leggen op vrijheid en deze feestdag te vieren. Het programma begint in de Nieuwe Vorst, gevolgd door een herdenking bij het slavernijmonument, en de dag wordt afgesloten met muziek van Sweet Masters.

Zo begint Keti Koti met een evenement bij Theater De Nieuwe Vorst aan de Willem II Straat. Daar hebben de organisaties Comité 30 juni/1 juli en For Our Community een gratis diner voor maximaal vijftig mensen geregeld. De toegang is gratis. Het begint om 16.00 uur en zal tot 18.30 uur duren.

Daarnaast vindt er ook een evenement plaats in Poppodium 013. Het poppodium opent haar deuren van 17.00 uur tot 22.00 uur. Tijdens dit evenement zal de Surinaams/Caribische band Sweet Masters optreden. Ook worden er gratis Heri Heri maaltijden uitgedeeld in de foyer van de Next Stage, georganiseerd door Free Heri Heri For All. Aanmelding hiervoor is niet nodig.

Officiële herdenking

Op het Stekelenburgplein bij het slavernijmonument vindt vanaf 19.30 uur een officiële herdenking plaats ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij. Burgemeester Weterings zal hier een toespraak houden. Ook zal onderzoeker Rosemarijn Hoefte een presentatie geven over het koloniale verleden van Tilburg.

Daarnaast zal Shauntell Baumgard een muzikaal stuk op de viool ten gehore brengen. De herdenking wordt georganiseerd door Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst Tilburg. Voor dit evenement is geen aanmelding nodig.

Twee jaar geleden werd het slavernijmonument in Tilburg onthuld.

LEES OOK:
Slavernijmonument onthuld: burgemeester zegt dat hij het verleden betreurt

Eline Smits