Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Directeur Circolo: ‘we willen af van alle circus clichés’

Marc bij het festivalterrein in het Spoorpark (foto: Edita Saakian).

Al tien jaar is hij de ‘baas’ over het grootste circusfestival van Nederland. In al die tijd probeert Circolo af te komen van alle circus clichés. Festivaldirecteur Marc Eysink Smeets: ‘Er bestaat een hardnekkig idee over wat het circus is: dieren, glitter en goochelaars.’

Het festival kent een lange geschiedenis en zoals circusfamilies veel reizen, deed het festival dat ook. Vanuit het landgoed Velder in Liempde verhuisde het festival in 2018 naar het Leijpark in Tilburg en dit jaar landen ze in het Spoorpark. “We hebben sinds de verhuizing naar het Leijpark een rommelige start gehad, maar ik heb het gevoel dat we hier echt thuishoren”, vertelt Marc.

“We moeten beter ons best doen om het Tilburgse publiek te trekken, maar zij zijn uiteindelijk wel meer hardcore.”

Na twee lastige coronajaren lijkt de opbouw en de start van dit festival vloeiend te verlopen. “Het voelt alsof het festival al dagen bezig is. Dat maakt deze locatie ook zo leuk. De circusartiesten repeteren hier buiten terwijl mensen kunnen komen kijken. Het is veel dynamischer dan voorgaande jaren.”

De keuze voor Tilburg was makkelijk gemaakt. Het wegvallen van festivals als Mundial en Incubate, maakte van Circolo de perfecte vervanger. “Bovendien zit hier ook de circusopleiding en de opleiding voor podiumkunsten. Daarom passen we zo goed hier.” Ondanks dat, lijkt het lastiger om de Tilburger naar het festival te trekken. “We merken dat we beter ons best moeten doen om het Tilburgse publiek te trekken, maar uiteindelijk is het publiek hier meer hardcore.”

“Clowns met schmink zijn nog gewoon welkom hoor.”

Want het circus is lang niet meer alleen een plek voor clowns en dierenkunstjes. Dat is althans het vooroordeel dat de organisatie probeert weg te nemen. “We proberen een aantal clichés te voorkomen en willen een andere stijl neerzetten. Het is echt een combinatie van acrobatiek en theater.”

Dat betekent niet dat mensen het geen circus meer mogen noemen: “We willen inhoudelijk iets extra’s neerzetten. Maar we blijven ons wel circus noemen en clowns met schmink zijn nog gewoon welkom hoor”, zegt hij lachend.

“Van over de hele wereld kloppen artiesten bij ons aan.”

De festivalorganisatie is het hele jaar door op zoek naar talenten. “We hebben inmiddels zo’n goede naam opgebouwd dat er van over de hele wereld artiesten bij ons aankloppen.” Zelf kijkt de directeur vooral uit naar de show van de Amerikaanse jongleur Wes Peden. “Hij is echt een van de beste jongleurs ter wereld. Zijn show heet rollercoaster en dat is het ook echt.”

Edita Saakian