De Nieuwe Vorst kan eindelijk verbouwen: ‘Er zijn nog steeds mensen die ons niet kennen’

Het theater aan de Willem-II straat (foto: Edita Saakian).

De Nieuwe Vorst kan gaan verbouwen. In 2019 heeft het theater daarvoor al een aanvraag gedaan bij de gemeente, maar door onder andere corona moest het plan opgeschoven worden. De gemeente trekt 2,5 miljoen euro uit voor de verbouwing.

Het pand aan de Willem-II straat is monumentaal en staat er al sinds 1870. In 2019 stond verbouwen al op de planning. Volgens directeur Bart van de Laak was het toen al hoog tijd. “Er moet onder andere hoognodig verduurzaamd worden. Het is een mooi, maar oud pand dat niet meer aan de energie eisen voldoet.”

“Ons aanbod is niet voor iedereen, maar iedereen is welkom.”

Het theater wordt daarom deze zomer geïsoleerd en er komen zonnepanelen op het dak te liggen. Naast verduurzaming is het volgens de directeur belangrijk dat het theater meer zichtbaar wordt. Ondanks dat het theater al sinds de jaren ’90 bestaat, lopen mensen niet zo snel binnen. “Er zijn nog steeds mensen in Tilburg die ons niet kennen. Dat komt aan de ene kant door ons aanbod; we weten dat het niet iedereen aanspreekt, maar iedereen is hier welkom.’

Volgens Bart is er nog een reden. Aan de buitenkant is het moeilijk zichtbaar dat het historische pand, in het midden van het centrum, een theater is. “De entree is nu nog aan de Willem-II straat, maar die gaan we verhuizen naar de Girostraat. We merken dat de huidige entree niet echt uitnodigt om naar binnen te gaan. Met de verhuizing van de entree hoopt het theater daar verandering in te brengen.

“Het is zo lek als een mandje.”

De grootste ingreep is het vervangen van de gang naar de theaterzaal en de nieuwe uitbouw. “Deze gang is zo lek als een mandje. In de zomer is het daar loeiheet en in de winter is het ijskoud.” De gang wordt helemaal verwijderd en vervangen door een nieuwe gang met uitbouw. Zo komt er naast een centrale entree, een betere verbinding met de tuin, horeca en theaterzaal.

Het plan werd in 2019 voor het grootste deel al goedgekeurd door de raad. De verbouwing zou toen twee miljoen euro kosten. Daar is bijna een half miljoen euro bijgekomen. “We hebben in de tussentijd te maken gehad met veel prijsstijgingen. We zijn de tuin bovendien meer gaan gebruiken en hebben programmawijzigingen gehad. Al die veranderingen hebben ons nieuwe inzichten gegeven op de kosten en wat echt nodig is.”

“We zijn aan het kijken hoe we de overlast zoveel mogelijk kunnen beperken.”

Het gebruik van de tuin viel de omwonenden ook op. Afgelopen zomer heeft het theater klachten over geluidsoverlast gehad. “Als er mensen in de tuin gesprekken voeren, kun je dat aan de straatkant al meekrijgen. We proberen de omwonenden veel te betrekken bij dit plan, om te kijken hoe we de overlast zo veel mogelijk kunnen beperken in de toekomst.”

De verbouwing laat nog wel even op zich wachten. Over vier weken vraagt het theater de vergunningen aan. “Omdat het een monumentaal pand is, kan het nog een half jaar duren voordat we kunnen beginnen.” De Nieuwe Vorst hoopt in het einde van dit jaar te starten. “We streven er naar om ook tijdens onze verbouwing de voorstellingen gewoon door te laten gaan.”

Edita Saakian