Dankzij klimaatburgemeester Lucy Bathgate (63) stroomt water door het Spoorpark

Lucy Bathgate en haar beek (foto: Edita Saakian)

Lucy Bathgate (63) is verkozen tot klimaatburgemeester van Tilburg. Toen ze in 1986 naar deze stad kwam, vroeg ze zich één ding af: “Waar is het water?”

Veel mensen maken zich druk om het groen in de stad, maar wie denkt aan het water? “Ik leerde veel later pas dat hier 35 beken hebben gestroomd. Die zijn allemaal verdwenen door de textielindustrie, ” begint Lucy haar verhaal. Vanaf dat moment begon haar droom: water terugbrengen in Tilburg.

Ik wilde dat kinderen weer konden spelen met water.”

Er was één klein probleempje: ze had nooit eerder een beek aangelegd. “Ik heb mensen om me heen verzameld die de kennis wel hadden en me voorgesteld hoe Tilburg eruit zou zien met beken. Ik had drie vragen: Waar was het water in Tilburg? Waar is het nu? En waar zijn kansen voor water?” Het lot hielp Lucy een handje. Het Spoorpark riep namelijk mensen op om na te denken over de invulling van het park.

Lucy tijdens de aanleg van de beek (foto: Rob Vennix)

De oude beek genaamd Bedbuer, Buer of Buerde, liep een eeuw geleden over het Spoorpark. Aangesloten op het watersysteem van de stad werkt het nu als binnenstedelijke waterberging. “Ik heb samen met de gemeente en provincie gezorgd voor het geld voor de ontwikkeling van de beek. Samen met een team vrijwilligers ben ik verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud.”

Dat ze is gekozen als klimaatburgemeester, is dus niet zo gek. “Het voelde als een bevestiging van mijn werk.” Water in de stad is een vorm van klimaat adaptatie maar dat is niet de enige reden dat ze de beek wilde. “In de zomer zit het hier vol met gelukkige kinderen. Ik wil dat kinderen weer kunnen spelen met water.” Het liefst heeft ze alle 35 beken terug in Tilburg, de toekomst zal leren of dit lukt.

We moeten ons eigenaar voelen van ons leefgebied.”

“Ik ga drie jaar eerder met pensioen, omdat ik het voorbeeld van Spoorpark mee wil nemen naar andere plekken in Nederland.” Ze is beheerder van een klimaatfonds wat andere initiatieven helpt Tilburg in 2040 klimaatneutraal te maken. “We moeten ons weer eigenaar voelen van ons leefgebied.” Niet met het vingertje naar de gemeente wijzen dus, maar samen aan de slag gaan. “Ik ben voorstander van een samenwerking tussen overheden, bedrijven en bewoners die hun leefomgeving echt kennen.”

In heel Nederland zijn door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ‘klimaatburgemeesters’ aangesteld. Zij krijgen deze titel tot en met 31 december 2021.

Edita Saakian