Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Containeradoptanten gezocht door de gemeente om de stad samen schoon te houden

Een van de containeradoptanten in Tilburg (foto: gemeente Tilburg)

Op meer dan tien plekken in de stad hebben bewoners een container ‘geadopteerd’. Dat wil zeggen dat ze een oogje in het zeil houden en de plek schoon maken. Volgens de gemeente zijn er nog genoeg containers die dit kunnen gebruiken.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er in totaal 177 zogeheten containerparken zijn. Veertien hiervan zijn inmiddels geadopteerd, maar er zijn nog genoeg plekken die dit ook kunnen gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn de containers bij het Verdiplein, Nassauplein, de Pater Ruttenstraat en de Lage Witsiebaan. Omwonenden ontvingen onlangs een brief waarin staat hoe ze een container kunnen adopteren.

Veel vuil naast de containers
Volgens de gemeente is dit belangrijk, vooral op de ‘hotspot’ route. Dit zijn containers waar mensen veel vuil naast de containers zetten. Een woordvoerder van de gemeente vertelt hoe de mensen vervolgens kunnen helpen. “We houden samen met de adoptanten een oogje in het zeil. Daarna kunnen wij snel handelen of kunnen de mensen het afval zelf op de juiste manier aanbieden.”

Het is belangrijk om te zorgen voor een schoon containerpark, aldus een woordvoerder. “Het is heel fijn dat mensen zelf mee helpen met het schoonhouden van hun buurt. We zien namelijk dat de basis netter blijft wanneer de eerste bijplaatsing wordt voorkomen. Bijplaatsing gebeurt op het moment dat mensen hun afval naast de container zetten, in plaats van erin. De kans dat mensen hun afval op je juiste manier aanbieden wordt groter.”

Geen zekerheid over bijplaatsingen
Of er de laatste tijd meer bijplaatsingen zijn, valt volgens de gemeente niet te zeggen. “We zien wel een stijging in meldingen, maar dat wil niet meteen zeggen dat mensen meer afval naast de containers zetten. We hebben gevraagd of mensen melding willen maken als ze het afval zelf niet kunnen weggooien. Daar heeft die stijging mee te maken.”

De meldingen van de mensen die een containerpark adopteren, worden volgens de gemeente sneller behandeld. Daarnaast krijgen zij ook een schoonmaakpakket.

Pieter Soethout