Brabant Maatjes organiseert kerstdiner: ‘Voor iedereen die zich alleen voelt’

De kerstborrel van vorig jaar (foto: Bryan Vreijsen)

Stichting Brabant Maatjes organiseert zaterdag 23 december een kerstdiner voor eenzame jongeren. Zo’n 60 jongeren hebben zich aangemeld, maar ook een vrijwilligersteam en samenwerkingspartners van de stichting zijn aanwezig. In totaal zo’n tachtig mensen en daarmee is het maximum bereikt.

“Rond een uur of vijf verwachten we de deelnemers. Die worden opgevangen met champagne en consumptiemuntjes”, vertelt Bryan Vreijsen. “Vervolgens wordt iedereen naar een tafel gewezen, waarvoor we van tevoren al een indeling hebben gemaakt. Zo is er een gevarieerde samenstelling van mensen aan een tafel.” Er zijn zowel nieuwe als oude deelnemers die meedoen. Er zijn tafels van acht gemaakt, waarbij een mix is gemaakt zodat iedereen elkaar leert kennen.

De stichting organiseert verschillende activiteiten, waarvan het diner de jaarafsluiting van het jaar is. “Tijdens andere activiteiten laten jongeren weten dat ze er zin in hebben”, laat de initiatiefnemer weten. “Vooral jongeren die aangeven anders alleen te zitten met kerst zijn blij. Het wordt dan wel een dag voor kerstavond gevierd, maar de insteek is dat ze elkaar ontmoeten en de andere kerstdagen samen kunnen doorbrengen.” Vorig jaar is een kerstborrel georganiseerd door de stichting. Dit jaar is het geüpgraded naar een kerstdiner.

Eenzame jongeren
Onder het woord ‘eenzaam’ vallen volgens Bryan niet alleen mensen die alleen zijn. “Je kunt alles wel samenvatten onder ‘eenzame jongeren’, maar het is veel breder dan dat. Het betreft jongeren die op werk geen aansluiting vinden, verhuisd zijn en nog geen vrienden hebben kunnen vinden, gepest zijn of er nooit bij hebben gehoord. De stichting is wel opgericht voor eenzame jongeren, maar wat we steeds meer merken is dat je niet alles op een hoop kan gooien. We zijn nu aan het kijken naar profielschetsen; wat voor type jongeren komen nou eigenlijk bij ons.”

Crowdfunding
Iedere deelnemer betaalt vijf euro, maar dit is niet genoeg om de kosten te dekken. Daarom zijn er al zo’n 200 donateurs die hebben meegedaan aan de crowdfunding. Desondanks is het benodigde bedrag nog niet opgehaald. In de crowdfunding wordt specifiek benoemd dat het niet alleen gaat om ‘eenzame jongeren’, maar ook jongeren die zich zo voelen. “Ik lees dingen in de media over mensen die alleen zitten, maar sommigen kiezen hier bewust voor. Het gaat om het gevoel van eenzaamheid en dat is een heel ander verhaal. Je kan je ook juist alleen voelen als je met mensen bent.

Brabant Maatjes is een stichting die jongeren tussen de 18 en 35 jaar verbindt door middel van activiteiten in Tilburg. Zo’n 1300 jongeren sluiten zich hierbij aan.

Luna Kaleas