Bovengemiddeld veel mensen op de wachtlijst voor een huisarts

Foto: pexels

In Tilburg staan bovengemiddeld veel mensen op een wachtlijst bij een huisarts. Steeds meer praktijken in Noord-Brabant moeten een patiëntenstop invoeren. Dit is ook in Tilburg al langer het geval. Inschrijven bij een huisarts in je eigen postcodegebied is al zo’n twee jaar erg lastig.

Een kijkje op de websites van Tilburgse huisartspraktijken vertelt het verhaal eigenlijk al: ‘Wij nemen geen nieuwe patiënten meer aan’ of ‘inschrijvingen zijn niet meer open’. Praktijken zitten vol. De ene huisarts werkt met een wachtlijst en de andere niet. Ook praktijk de Nijs en van Heugten, aan de Besterdring, zag het aantal belletjes van nieuwe patiënten in korte tijd toenemen.

Oprekken norm
De praktijk opende de deuren in 2020 en zat binnen de kortste keren aan het maximaal aantal patiënten. En dat is geen unieke situatie. Ook veel andere huisartsenpraktijken in de stad zitten vol.

Huisartsen die de inschrijvingen weer tijdelijk openstelden, merkten al binnen twee weken dat het maximum weer bereikt werd. Praktijken rekten dit aantal net zolang op tot het echt niet meer kon. Dat geldt ook voor huisartspraktijk Korvel. Waar eerst maximaal 2000 patiënten werden aangenomen, zijn dat er nu zo’n 5000.

Wachtlijst zorgverzekeraar
Als mensen geen huisarts kunnen vinden, bellen ze vaak naar hun zorgverzekeraar. Zij hebben namelijk een zorgplicht. Zij moeten zorgen dat iedere verzekerde binnen een redelijke tijd en afstand zorg kan krijgen. Dat geldt ook voor huisartsenzorg. In de afgelopen jaren belden verzekerden massaal en dat leidde tot een wachtlijst.

Volgens zorgverzekeraar CZ lijkt alle hoop toch nog niet verloren. “Tilburg is een gemeente waar het aantal inwoners snel groeit. Dat zien we ook terug in de hulpverzoeken van verzekerden die geen huisarts kunnen vinden”, begint een woordvoerder. Volgens de woordvoerder staan in Tilburg bovengemiddeld veel mensen op de wachtlijst. “Gelukkig kunnen we ook hier steeds meer mensen aan een huisarts helpen. In april dit jaar stonden er 350 mensen op de wachtlijst, nu zijn dat er 160.”

App en chatsysteem
De daling van het aantal mensen op de wachtlijst bij een huisarts komt misschien wel door de recente komst van twee nieuwe huisartspraktijken. Een daarvan is DOCCS, zij opende de deuren in februari en nemen nog wel nieuwe patiënten aan. “Tilburgers kunnen zich nog bij ons inschrijven. Mensen staan wel nog even op een tijdelijke wachtlijst, maar dat is puur voor de administratie”, legt Ellis Timmermans uit, praktijkmanager bij DOCCS.

Want het loopt storm, laat ze weten. Tot nu toe schreven bijna 1.400 Tilburgers zich in en binnen een jaar wil de praktijk doorgroeien naar 2.500 patiënten. Ze streeft ernaar dat nieuwe patiënten binnen twee weken zorg kunnen krijgen.

Dat DOCCS nog ruimte heeft, zou volgens Timmermans aan de vernieuwde manier van huisartsenzorg kunnen liggen: “We werken met een app en chatsysteem. Patiënten kunnen online vragen stellen en hoeven niet altijd langs te komen voor kleinere kwaaltjes. Dat zorgt voor minder druk bij onze huisartsen, waardoor er meer tijd en ruimte is voor andere patiënten.”

Het probleem lijkt met nieuwe huisartsenpraktijken niet meteen verholpen. Praktijken zitten bij het aannemen van patiënten vast aan hun postcodegebied. Bovendien groeit Tilburg qua inwoners de komende jaren verder. CZ laat weten in gesprek te zijn met huisartsen in Tilburgse wijken.

LEES OOK:
Jan (75) zoekt een huisarts in Berkel-Enschot maar niemand heeft plek
Tilburgse huisartspraktijken kunnen nog steeds geen nieuwe patiënten aannemen

Edita Saakian