Bond voor Kermisbedrijfshouders maakt zich zorgen over kermisexploitanten

TILBURG – Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog vindt er dit jaar geen Tilburgse Kermis plaats. De verrassing was niet heel groot, maar na de persconferentie van Mark Rutte dinsdag is de kermis van 2020 definitief van de baan. Atze J. Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) was niet verrast, maar wel teleurgesteld. “Natuurlijk voelden wij dit ook aankomen,” vertelt hij. “Maar toen ik de datum 1 september hoorde werd ik kribbig. Ik ben echt teleurgesteld.”

Lubach maakt zich hoofdzakelijk zorgen om de exploitanten. “Het grootste deel van het kermisseizoen is nu verdwenen. Het is ook nog maar de vraag of er na 1 september al kermissen kunnen plaatsvinden. We zien nu al stichtingen en verenigingen die de kermissen organiseren kermissen annuleren, ook na 1 september.”

Namens de exploitanten probeert Lubach nu een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid te regelen. Ondanks de grote zorgen en onzekerheid blijft hij positief. Uiteindelijk zal de Tilburgse Kermis terugkeren denkt hij. “We hebben allemaal de kermis weer nodig.”

Tom van Rooijen