Bewoners Tongerlose Hoefstraat zijn er klaar mee: ‘Het is druk, donker en gevaarlijk’

De straat is smal en aan beide zijden staan auto's geparkeerd (foto: Omroep Tilburg).

Bewoners van de Tongerlose Hoefstraat in Tilburg willen dat er iets wordt gedaan aan de gevaarlijke verkeerssituatie. Er wordt volgens bewoners te hard gereden, de straatverlichting werkt niet meer en deze week werd er een puppy doodgereden. ‘Het is een gevaarlijke straat geworden.’

Met een brief naar de raad hopen de bewoners snel schot in de zaak te krijgen. In de brief valt te lezen dat de gevaarlijke verkeerssituatie een combinatie is van een aantal zaken. Ten eerste is het een vrij smalle dertig kilometer per uur fietsstraat, maar de auto’s die erdoorheen rijden houden zich niet aan de toegestane snelheid.

“Je kunt nu niet veilig vanuit je voordeur de straat oplopen.”

Met de huidige afsluiting van de kruising Ringbaan west met de Kwaadeindstraat, ter hoogte van de moskee, is het daar veel drukker geworden door sluipverkeer. Tegelijkertijd fietsen er altijd scholieren doorheen die van en naar Tilburg-West komen. Bovendien doet de straatverlichting het sinds anderhalve week niet en dat zorgt voor extra gevaarlijke situaties. De verlichting is volgens Enexis pas volgende maand gemaakt.

Een kijkje op de meldingenapp ‘Fixi’ laat het ook zien: meerdere meldingen over auto’s die te hard rijden en niet werkende straatverlichting. Er zijn ook meldingen van blikschade bij geparkeerde auto’s. “Je zou willen in een fietsstraat dat je gewoon veilig vanuit je voordeur de straat op kan lopen. Dat kan nu niet, omdat er veel te hard gereden wordt”, legt Jorn uit, één van de straatbewoners.

“Dit had niet hoeven gebeuren als de verlichting het deed en mensen gewoon 30 reden.”

Het is een drukke, donkere en gevaarlijke straat geworden volgens bewoners. Een puppy die deze week verongelukte, was de druppel. “Het was een zwart hondje dat de straat opgelopen was. Als de verlichting het deed en mensen gewoon dertig reden, dan had dit niet hoeven gebeuren”, laat Jorn weten.

Het moet veiliger en het liefst zo snel mogelijk. Bewoners willen in gesprek met de gemeente om samen tot een duurzame oplossing te komen. In de brief valt te lezen dat bewoners denken aan een gedeeltelijke afsluiting van de straat en ze willen kijken of het mogelijk is om er een eenrichtingsweg van te maken.

“Als er niks verandert, moeten we uit protest de straat afsluiten.”

Verschillende raadsleden erkennen al dat het een gevaarlijke situatie is. Of er echt wat verandert op korte termijn, moet nog blijken. “Als er echt niks verandert, zijn we voornemens om de straat af te sluiten uit protest”, laat één van de bewoners weten.

Edita Saakian