Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Bedrijven en studenten delen kennis en expertise in het Fontys ICT InnovationLab

Onlangs is een platform van bedrijven opgericht voor onderzoek en innovatie op het gebied van ICT. Namelijk SPARC (Sharing Platform for Applied Research Cooperation). SPARC werkt nauw samen met Fontys Hogeschool ICT (FHICT). Met als doel het tot stand brengen van een omgeving voor open innovatie. Op het gebied van ICT en in de regio dus. De samenwerkende partijen brengen dan kennis in, ontwikkelen nieuwe kennis en laten deze circuleren onder de deelnemers. Want zo ontstaat innovatie. Op maandag de 8e was dan ook de officiële start van de samenwerking tussen SPARC en FHICT. Onder het motto “Make Create Innovate Educate”. FHICT heeft vestigingen in Tilburg en Eindhoven.

Bedrijven, studenten en docenten vormen samen een kring in het Fontys ICT InnovationLab. Dat lab zit op Strijp-T in Eindhoven. In SPARC zijn de belangen van de deelnemende bedrijven gebundeld, terwijl Fontys de docenten en studenten inbrengt. De oprichting van het platform is dé opmaat naar een samenwerking tussen bedrijven en FHICT. Een intensieve en duurzame.

Een unieke samenwerking

Op 5 juni tekende het bestuur van SPARC haar statuten. De eerste leden van dat bestuur zijn Alex Otten, Maurice van Veghel en Ben Veld (oud-docent en grondlegger van het lab). Alex Otten, voorzitter van dat bestuur van SPARC: “Met deze vorm van samenwerking schrijven we geschiedenis in ons land. Want deze manier van verbinden van onderwijs en bedrijven is dus uniek. Maar heeft ook alle elementen in zich om een succes te worden”.

Partners in Innovation

Bedrijven in de regio Brainport en Midpoint (Midden-Brabant) kunnen lid worden van SPARC. Daarmee worden ze meteen ook Partner in Innovation van FHICT. Die partners zijn dus direct betrokken bij onderzoek en innovatie op het lab. Zij vormen daar samen met studenten, docenten en leerstoelen teams. “We gaan hiermee weer een stap verder in onze samenwerking met bedrijven. We zetten samen in op innovatie in de regio. Door middel van onderzoek in en met ICT. En gericht op de praktijk”. Dit zegt directeur Fontys Hogeschool ICT Ad Vissers. Inmiddels staan bedrijven in de wijde omgeving al in de rij voor deze vorm van samenwerking; van kleine tech start-ups tot grote spelers op de markt. De eerste bedrijven worden binnenkort echt lid van SPARC.

Kees-Luc Simons