Alwéér een muurschildering beklad: ‘Laat andermans werk met rust’

Aziz Lessy's bekladde muurschildering. (foto: Edita Saakian)

De daders van de bekladde muurschildering van artiest Paul Watty lijken nog een keer toe te slaan. Dit keer bij een muurschildering van Aziz Lessy aan de Nieuwlandstraat.

In opdracht van gemeente Tilburg mocht Aziz Lessy (38) het donkere steegje aan de Nieuwlandstraat samen met stadsdichter Kees de Raak opfleuren. Het kunstwerk hangt er pas sinds afgelopen zomer. “Misschien is het ook uitnodigend om overheen te gaan omdat het vrij grote vlakken zijn. Ik wist wel dat het een risico zou zijn maar ik had niet verwacht dat het zo snel beklad zou worden,” laat Aziz teleurgesteld weten.

“Ik ben begonnen waar zij zijn begonnen.”

Er valt volgens Aziz niet echt iets tegen te doen. Hij hoopt er snel overheen te kunnen schilderen. “Ik heb nog een kunstwerk op de Korvelseweg staan. Als dat beklad wordt, schilderen bewoners er meteen overheen.” Dat is volgens Aziz misschien wel het enige dat echt werkt. “De aanhouder wint. Je moet het niet te lang laten staan, want dan wordt het steeds interessanter om er meer bij te spuiten.”

Hij is net als zijn collega Paul teleurgesteld. Beiden zijn ze geen vreemden in de graffitiwereld. Misschien doet het juist daarom extra pijn. “Ik ben begonnen waar zij zijn begonnen. Ik heb mijn hobby om kunnen zetten in werk en dat zouden ze juist als voorbeeld kunnen nemen.”

“Dit zijn jonge gasten die hun huiswerk niet hebben gedaan.”

Zijn broertje Hamid Lessy maakte een video van de bekladde muurschildering en deelde het op Facebook. ‘Triest’, schrijft hij erbij. Aan de bekladde muurschildering valt iets op. Het lijken dezelfde soort tags die eerder te zien waren op de muurschildering van Watty, de letters SWR. Ook is het woord ‘love’ te lezen en zijn er hartjes gespoten.

De groep SWR zegt Aziz in ieder geval niets. “Dat zijn jonge gasten die hun huiswerk niet hebben gedaan. We hebben ongeschreven regels in de kunst -en graffitiwereld. Laat andermans werk met rust.” In tegenstelling tot de tag bij de flamingo’s, hebben de daders de tags echt op zijn werk gespoten. “Het zal veel zijn om te herstellen. Ik heb m’n werk in 3d opgebracht met stucwerk. Als ik daar met verf overheen ga, komt het wel goed maar het blijft natuurlijk ontzettend zuur.”

Bij Aziz zijn werk zijn ook de initialen SWR te lezen. (foto: Edita Saakian)

Edita Saakian