Akwasi pleit voor meer begrip in zijn Peerke Donderslezing 2020

In de Peerke Donderslezing wil Akwasi het niet hebben over racisme, maar over de vraag hoe de samenleving eruit moet komen te zien. Hoe mensen elkaar echt gaan zien en naar elkaar gaan luisteren, om te komen tot meer begrip.
Akwasi wil er een lans voor breken dat we ‘elkaar waarderen en dat we alle verschillen omarmen’ | Foto: Rein Koo

TILBURG – Op zondag 22 november zal in theater De Nieuwe Vorst de achtste Peerke Donderslezing worden uitgesproken door rapper, acteur en dichter Akwasi. De titel van zijn lezing: Impact!

Akwasi is een kunstenaar die zich betrokken voelt bij de kwesties die vandaag de dag spelen in de maatschappij. De beroemde uitspraak van Nina Simone ‘It is an artist’s duty to reflect the times’ is dus zeker op hem van toepassing. De ‘plicht’ waar Simone het over heeft, voelt Akwasi namelijk ook voor zichzelf. Zijn teksten, zowel in zijn poëzie als in zijn rap, komen voort uit die betrokkenheid. “Ik moet het blijven benoemen”, zegt hij. “Niet iedereen durft dat, maar voor mij voelt het zo.”

Hij heeft een turbulente tijd achter de rug, mede door zijn uitspraak op de Dam tijdens de demonstratie voor Black Lives Matter. Later heeft hij er wel zijn excuses voor aangeboden, maar wat hem stoorde is dat niemand hem vroeg waaróm hij op de Dam zei wat hij zei. Het gaf hem dan ook stof tot nadenken. Hoe kun je impact maken met als doel om op den duur de samenleving te verbeteren? Want zonder impact kom je niet tot veranderingen, stelt Akwasi, en verandering in de samenleving is volgens hem nu juist hard nodig.

In de Peerke Donderslezing wil Akwasi het niet zozeer hebben over ‘institutioneel racisme’, maar des te meer over de vraag hoe de samenleving eruit moet komen te zien. Hoe mensen elkaar echt gaan zien en naar elkaar gaan luisteren, om te komen tot meer begrip. Hij wil dat we ‘elkaar waarderen en dat we alle verschillen omarmen’.

Livestream

Als gevolg van de beperkingen die gelden in verband met corona zal er geen publiek bij de lezing aanwezig kunnen zijn. Maar die is vanaf 15.00 uur wel live te volgen via de site van Het Wereldpodium, de organisator van de lezing, en via onze eigen site. Het publiek heeft dan tevens de kans om vragen te stellen.

Kees-Luc Simons