15.000 euro boete per dag als darkstore Flink niet vertrekt

De 'dark stores' van Flink in Tilburg (foto: Omroep Brabant).

Flitsbezorger Flink heeft tot 19 augustus om te vertrekken van de Korte Tuinstraat in Tilburg. Elke dag dat de darkstore er langer gevestigd is, kan dat het bedrijf 15.000 euro per dag kosten. Flink kan nog bezwaar aantekenen tegen het besluit van de gemeente, maar heeft dat nog niet gedaan.

Sinds januari zijn er problemen rond het filiaal van Flink aan de Korte Tuinstraat. De flitsbezorger vestigde zich in een winkelpand in het kleine straatje. De buurt ervaart veel overlast van de bevoorrading van de darkstore en de rondracende fietsbezorgers.

Dwangsom
Eind april kondigde de gemeente Tilburg aan dat Flink weg moest uit de Korte Tuinstraat. Dit tot grote opluchting van de omwonenden. De flitsbezorger kreeg wel nog de gelegenheid om een zienswijze in te dienen, maar die heeft niets veranderd aan het besluit van de gemeente. 19 augustus moet Flink echt weg zijn.

Elke dag dat flitsbezorger langer in het pand, volgt een boete van 15.000 euro met een maximum van 65.000 euro. Is Flink daarna nog steeds niet vertrokken, dan volgen er nog hogere boetes en laat de gemeente het winkelpand in de Korte Tuinstraat ontruimen.

In beroep
Flink kan nog tot ongeveer 24 juli bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente. Alleen verandert dat volgens de gemeente niets aan de deadline van 19 augustus. “Zelfs als het bezwaar nog behandeld moet worden, moet Flink weg zijn uit het winkelpand”, laat een woordvoerder weten.

Bij de bevoorrading van de darkstore wordt de hele straat en stoep geblokkeerd.

Alleen een plotselinge omzwaai van de gemeente of de voorzieningenrechter kunnen Flink nog in de Korte Tuinstraat houden. Dat kan als de rechter besluit dat gedurende het bezwaar de darkstore mag open blijven, of als de darkstore helemaal niet weg moet.

Niet toegestaan
Volgens de gemeente komen de activiteiten van Flink niet overeen met het bestemmingsplan op het pand. Daar mag zich alleen een fysieke en niet een internetwinkel vestigen. Dat laatste staat nadrukkelijk in het bestemmingsplan.

Klanten van Flink kunnen namelijk niet boodschappen doen in de winkel aan de Korte Tuinstraat. Ze bestellen op internet hun boodschappen. De darkstore doet eigenlijk alleen dienst als magazijn en verzamelplaats voor de bezorgers.

Pauze
Veel Nederlandse steden worstelen met de vestiging van de darkstores van flitsbezorgers. In maart zette het Tilburgse stadsbestuur daarom de vestiging van nieuwe flitsbezorgers al op pauze.

“In de coronatijd zijn deze diensten snel populair geworden. We moeten nu eerst goed beleid make”, zei de gemeente toen. Het nieuwe beleid rond flitsbezorgers en hun darkstores moet dit najaar af zijn.

LEES OOK:
Flitsbezorgers in Tilburg verder in het nauw nu gemeente gaat handhaven
Voorlopig geen nieuwe ‘dark stores’ van flitsbezorgers na overlast
Veel overlast van flitsbezorgers in Tilburgse binnenstad: ‘De hele dag door’

Collin Beijk