Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Spoorparkmanager overweegt gedeeltelijk alcohol- en rookverbod: ‘Moeten het goede voorbeeld geven’

Het Spoorpark in de spoorzone in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Een alcohol -en rookverbod in bepaalde gebieden van het Spoorpark wordt in de toekomst misschien werkelijkheid. In de TilbuZz uitzending van afgelopen vrijdag gaf parkmanager Sophie Peters aan dat ze daar hard mee bezig zijn.

Het Spoorpark is een openbaar park. Dat betekent ook dat mensen alcohol mogen meenemen en opdrinken. “Wij zijn een park voor de Tilburger en dat betekent ook dat het park voor iedere portemonnee toegankelijk moet zijn”, legt ze uit in de talkshow. Dan kan het ook wel eens mis gaan. “We willen in het park zo min mogelijk regels, maar er zijn alsnog mensen die de randjes opzoeken.”

Onhoudbaar
De Spoorpark Kiosk liet donderdag weten dat ze de deuren weer sluiten. De situatie is volgens het bedrijf onhoudbaar en niet veilig voor de medewerkers. De bal ligt volgens de kiosk bij de gemeente en politie. Die moeten garanderen dat de kiosk veilig open kan. De parkmanager denkt ondertussen aan een alcohol -en rookverbod voor bepaalde gebieden in het park. “In die gebieden spelen de jonge kinderen in het water en er is een buitenschoolse opvang. We vinden wel dat we het goede voorbeeld moeten geven.”

Het park had  ook andere ideeën om de overlast te verminderen. Bijvoorbeeld meer verlichting in het park of zorgen dat er in de avond iemand is om een oogje in het zeil te houden. Die taken liggen volgens Peters niet bij de vrijwilligers van het park. “Ze zijn geen gespecialiseerde handhavers. Je wil ze niet in een lastige situatie brengen. Zij zijn er om de sfeer in het park goed te houden.”

Handhaving en politie
Het beperken van de overlast ligt volgens Peters bij handhaving en politie. Waar nodig probeert het park zich aan te passen aan de overlast. “Een deel van de overkapping in het park werd steeds vaker een overlast plek. We hebben toen besloten om dat gedeelte af te sluiten en er een nieuwe ruimte van te maken.”

Of de alcohol -en rookvrije gebieden in het Spoorpark worden ingezet, moet nog blijken. Volgens Sophie heeft het idee voeten in de aarde en zijn ze samen met de gemeente aan het bekijken of het mogelijk is.

Edita Saakian