Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Nieuwe gamma knife ETZ een enorme stap in precieze neurochirurgie

Het Gamma Knife Centrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft een compleet nieuwe Gamma Knife (afbeelding ter illustratie) voor neurochirurgische behandelingen.

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft zijn oude bestralingstoestel Gamma Knife Icon vervangen door een compleet nieuw apparaat. Neurochirurg Bram van der Pol van het ziekenhuis benadrukt dat dit apparaat een nieuwe standaard zet voor precisiebestraling. Het is voorzien van de nieuwste technische snufjes en biedt patiënten met tumoren in het hoofd, vaatafwijkingen in de hersenen en aangezichtspijn het best mogelijke alternatief voor een operatie.

Anders dan een ‘gewoon’ chirurgisch mes, is de gamma knife een medisch instrument dat heel precies gerichte stralingsbundels gebruikt om afwijkingen in de hersenen te behandelen. Dus zonder chirurgische ingreep. Radiotherapeut Patrick Hanssens legt uit dat het nieuwe apparaat een hypermodern beeldsysteem combineert met heel nauwkeurige plaatsing van patiënten ten opzichte van het apparaat.

Dit gebeurt met een frame of masker. Een en ander maakt het mogelijk om behandelingen op maat te plannen, stralingsbundels heel precies te richten op te behandelen gebieden en zo omliggende gezonde weefsels niet of minimaal aan te tasten. Dit leidt uiteindelijk tot effectievere behandelingen met minder risico op bijwerkingen.

Optimale behandeling
Neurochirurg Bram van der Pol somt de belangrijkste voordelen voor de patiënt op: kortere planningstijd voor de bestraling, kortere behandeltijd en het patiëntvriendelijkere frame dat nodig is om stil te blijven liggen tijdens de bestraling. De ergonomie van het frame is namelijk verbeterd en het materiaal is minder zwaar.

Betere kwaliteit van leven van patiënten
Bram van der Pol is enthousiast over de uitbreiding van de mogelijkheden die het nieuwe systeem biedt. Hij benadrukt ook dat de ingebruikname van het apparaat de toewijding van het ziekenhuis laat zien om te investeren in het nieuwste van het nieuwste voor de gezondheid en het welzijn van patiënten. Vandaar dat het ETZ na Sheffield (VK) het tweede ziekenhuis in Europa en wereldwijd het vierde ziekenhuis is dat de nieuwe gamma knife heeft aangeschaft.

Capaciteit uit te breiden
Jaarlijks ondergaan in totaal circa 800 patiënten in het ETZ een behandeling met de nieuwe gamma knife. Terwijl het efficiënte gebruik van het apparaat het ziekenhuis de kans geeft om de behandelcapaciteit uit te breiden.

Lees ook:
Neurochirurgen ETZ krijgen drie miljoen euro voor onderzoek hersentumoren
Nog veel winst te behalen in behandeling van Parkinson

Kees-Luc Simons