Geen bloemetje meer bij speciale gelegenheden in Tilburg, bloemist teleurgesteld

Door een motie van de Partij voor de Dieren, D66, ONS Tilburg, GroenLinks, SP en Lokaal Tilburg geeft de gemeente Tilburg bij speciale gelegenheden geen bosje bloemen meer cadeau. De kweek van bloemen zou namelijk zorgen voor een te hoge CO₂-uitstoot en het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Dit terwijl Petra Daems van Postelmans Bloemisten juist veel doet om de bloemen in haar winkel zo duurzaam mogelijk te verkrijgen.

Bloemist Petra Daems hoorde pas achteraf dat de Tilburgse raad met de motie had ingestemd. “In diezelfde week werd ik benaderd door de gemeente om het toe te lichten. Er zijn mensen binnen de gemeente die het niet eens zijn met de motie en voor ons opkomen. We hebben duidelijk gemaakt wat wij op het gebied van duurzaamheid al doen met de bloemen”, licht Daems toe.

Zo kiest Daems van Postelmans Bloemisten voor bloemen die zo duurzaam mogelijk zijn gekweekt. Ze zijn aangesloten bij het zilveren certificaat van de Barometer Duurzame Bloemist in Midden-Brabant. “Het duurzame begint al bij het feit dat wij niet naar een veilinghuis gaan voor bloemen. Wij kopen online in bij een grotere bloemhandel. Zij zoeken voor ons naar de best gecertificeerde bloemen en sturen die via duurzaam transport naar ons door.”

Motie uitgelegd

De partijen in de gemeenteraad constateren dat regulier gekweekte bloemen een aanzienlijke CO₂-uitstoot veroorzaken. Daarnaast gaat de teelt vaak gepaard met het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen, waardoor bijen en andere insecten sterven en de biodiversiteit in gevaar komt. Ook worden bloemen vaak geïmporteerd uit landen waar het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen in Europa verboden is.

Omdat Tilburg de ambitie heeft een duurzame en circulaire gemeente te zijn, stellen de indienende partijen voor om bij bijzondere gelegenheden andere, duurzamere geschenken te geven.

Vraag naar duurzaamheid

Daems merkt op dat inmiddels zo’n 80 procent van de Nederlandse kwekers duurzaam gecertificeerd is, waarvan 90 procent werkt met biologische bestrijdingsmiddelen.

Ze ziet ook een toename in de vraag naar duurzaam gekweekte bloemen.
“Toen er rond Moederdag een artikel over dit onderwerp verscheen, kregen we veel vragen van klanten, ook van vaste klanten. Dan is het fijn als je daar iets over kunt vertellen.” Klanten uit haar winkel kunnen aan de verpakking van de bloemen zien of de plant duurzaam gekweekt is.

Op dit moment is Daems in gesprek met de gemeente om te kijken naar een oplossing. “Ik ga er eigenlijk vanuit dat, met al deze nieuwe informatie, de motie alsnog wordt verworpen.”

LEES OOK:
Stadsimker Marcel vreest voor de toekomst van de bij: ‘Zou een godswonder zijn’

Vanessa Spaanderman