Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Dit is waar Sinterklaas in Tilburg aankomt

Intocht Sinterklaas in Tilburg in 2019 | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Vele Tilburgse kinderen zullen zaterdagnacht onrustig slapen, want zondag is het weer zo ver: de Sint komt in Tilburg aan. Rond half twaalf zal de pakjesboot aanleggen in de Piushaven en dan zal de Sint aan zijn feestelijke intocht door Tilburg beginnen. ‘’Maar het Centraal Sint Nicolaas Comité doet meer dan alleen de intocht. Wij zijn eigenlijk een goededoelenstichting”, laat voorzitter Hans Koopmans weten.

De intocht van de Sint in Tilburg is geen karweitje dat zo geregeld is. “Je moet sowieso een vergunning hebben van de gemeente”, begint de enthousiaste voorzitter. Maar er moet ook worden gedacht aan verkeersregelaars, EHBO’ers en zelfs de reddingsbrigade. “Want stel je maar eens voor dat er iemand in het water valt.” De kosten van de intocht lopen door al deze maatregelen in de duizenden euro’s.

Feest voor iedereen
Om het financiële plaatje rond te krijgen maakt het comité gebruik van sponsoren en gulle gevers. “De kosten voor de intocht kunnen we niet alleen betalen met de subsidie van de gemeente. Dat is natuurlijk jammer, want het liefst gebruiken wij dat sponsorgeld om cadeaus te kopen voor kinderen waarvan de ouders dat niet kunnen.’’

Want buiten de intocht zet het comité zich in voor kinderen uit kansarme gezinnen. Maar ook voor eenzame ouderen zetten ze zich in. Zo worden er mandjes met artikelen bij ouderen bezorgd, maar wordt er ook een ouderenfeest georganiseerd om samen sinterklaas te vieren.

Intocht
De Sint komt dus rond half 12 aan in de Piushaven. Daarna trekt hij op zijn paard door de stad en komt hij onder andere langs het Koningsplein, de Willem II straat en hij eindigt in het Spoorpark.

Fabrice Leclaire