Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

De woonkamer van Jan is een waar Eftelingmuseum

Jan en zijn Eftelingmuseum (foto: Pieter Soethout)

Vol trots staat Jan Robbe naast zijn indrukwekkende verzameling Eftelingspullen. Vol met flikkerende lampjes, vrolijke muziekjes en bewegende attracties. De Droomvlucht, de Fakir en Langnek, eigenlijk is er niets dat ontbreekt. Jan heeft alles wat er ooit is uitgebracht. Hij is al twee en een half jaar bezig met het verzamelen van al de spulletjes.

Het is bijna niet te missen; het bordje “Eftelingmuseum” op de schutting bij het huis van Jan. Vanuit heel het land komen mensen kijken, want normaal is het niet dat er zoveel Eftelingspullen in de woonkamer staan. Dat weet Jan zelf ook. Zelfs een draaiorgel met Efteling’s greatest hits ontbreekt niet.

“Steeds was er vanuit de fabriek iets kapot en stuurde ik het Huis van Tobbelientje terug.”

Nog altijd is Jan het verzamelen niet beu. Al heeft hij wel lang op zijn laatste aanwinst moeten wachten. “Ik heb hier nog het Huis van Tobbelientje in de doos staan. Die had ik al meerdere keren gekocht, maar steeds was er vanuit de fabriek iets kapot en stuurde ik hem terug. Nu beweren ze dat hij helemaal foutloos is. Die ga ik binnenkort uitpakken en dan krijgt hij een mooi plekje.”

“Alles wat hier staat, draait alleen als mensen komen kijken.”

Met de energierekening valt het volgens Jan wel mee. “Alles wat hier staat, staat niet heel de dag te draaien. Alleen als er mensen komen kijken.” Jan heeft niet alleen Eftelingminiaturen. Ook heeft hij een kleine versie van de Tilburgse Kermis, het Trappistenklooster, voetbalvereniging LONGA en nog veel meer.

Pieter Soethout