Coronatoegangstest halen voor dagje of avondje uit kan toch in Tilburg

Foto: Omroep Brabant

Er komen twee ‘Testen voor Toegang’ locaties in Tilburg. Vooralsnog moesten Tilburgers naar omliggende gemeenten voor een coronatest waarmee ze vervolgens naar cultuur-, sport- of muziekevenement kunnen. De twee centra moeten eind juni en juli klaar zijn.

Het leek erop dat er geen locaties van ‘Testen voor Toegang’ in Tilburg kwamen. De gemeente Tilburg vond het wat ‘magertjes’ en trok aan de bel bij de organisatie achter de speciale testlocaties. Die opent nu alsnog twee testcentra in de stad. Met de gratis coronatestbewijzen kunnen mensen toch naar sportevenementen en culturele activiteiten.

Deze toegangstest is anders dan de PCR-test van de GGD en een commerciële instelling, of een zelftest. Tilburgers leken voor zo’n testbewijs aangewezen te zijn op ‘Testen voor Toegang’ locaties in Gilze, Waalwijk en Den Bosch. In de eigen stad waren er geen centra gepland, terwijl er wel evenementen in Tilburg zijn waarvoor zo’n toegangsbewijs nodig is.

‘Enorme drempel’
D66 maakte zich zorgen over de bereikbaarheid van deze testcentra voor de inwoners van Tilburg. Zij vonden de afstand voor studenten en mensen zonder auto een ‘enorme drempel’ om een coronatoegangstest te doen. “Ik denk dat dit heel goed nieuws is voor de branche in stad zodat zij toch dingen kunnen organiseren en we niet weer achter de feiten aanlopen”, zegt D66-raadslid Bas Verberk.

Een woordvoerster van de gemeente Tilburg laat weten dat regie rond de speciale testlocaties bij  Stichting Open Nederland ligt. “Toen we de verdeling van de testlocaties zagen, vonden we dat wat magertjes voor Tilburg.” Ze is dan ook blij dat de stichting geluisterd heeft. De gemeente heeft op voorhand al uitgezocht waar ‘Testen voor Toegang’ locaties in de stad kon opzetten zodat er snel geschakeld kon worden.

Eind juni wordt waarschijnlijk het eerste testcentrum in Tilburg geopend bij de Postelse Hoeve aan de Dr. Deelenlaan. In het zalencentrum komen twintig testplekken. Op Industrieterrein T58 komt een zogenaamde XL-locatie met 52 plekken. Alleen de opbouw hiervan gaat nog tot eind juli duren.

Geen anderhalve meter
Met het nemen van stap drie uit het openingsplan van de landelijke overheid ontstaat ruimte om coronatoegangsbewijzen te vragen aan bezoekers. Met zo’n bewijs kunnen ze naar sport-, cultuur- en muziekevenementen waar meer bezoekers bij aanwezig mogen zijn. In stap vier van het heropeningsplan wordt onder voorwaarden zelfs de anderhalve meter afstand losgelaten.

Onder meer poppodium 013 in Tilburg organiseert ‘Testen voor Toegang’ evenementen en ook rond de Tilburgse kermis zijn er een paar feesten gepland waarvoor je een coronatoegangstest nodig hebt. Tilburgers kunnen die dus spoedig in de eigen stad halen.

Collin Beijk