Basisschool Prins Bernhard verandert naam ‘Niet echt iemand om naar te vernoemen’

De Prins Bernhard school heeft donderdagochtend haar nieuwe naam feestelijk bekendgemaakt. Wethouder Marcelle Hendrickx mocht het lintje doorknippen om dit te vieren. Basisschool Harten4 is hoe de school vanaf 1 juli gaat heten. Heeft het slechte imago van de grootvader van onze koning bijgedragen aan deze beslissing?

“De naam Prins Bernhard vonden we niet echt iemand om naar te vernoemen”, vertelt directeur Emmy Hart. De nieuwe naam gaat over alles doen vanuit hartelijkheid en liefde, legt ze uit aan de kinderen bij de bekendmaking.

De vraag komt wel op of de naamsverandering iets te maken heeft met het omstreden imago van de prins. Hij had namelijk meerdere buitenechtelijke kinderen en was onder andere verwikkeld in de Lockheed-affaire.

Directeur Hart wil niet zo ver gaan om te zeggen dat dat de reden is. “De prins zelf, ja, ik weet niet of dat nou echt een voorbeeld is voor kinderen.” Er speelden een hele hoop andere factoren mee met de naamsverandering. “We vonden het niet meer passen bij hoe wij zijn.”

Marcelle Hendrickx, Emmy Hart en Marcel van den Hoven drinken kinderchampagne

“De school wilde niet meer verwijzen naar wat was, maar naar wat is of wat kan worden”, legt Marcel van den Hoven uit, voorzitter van het College van Bestuur van Tangent. “Het zullen vast dingen zijn die in het achterhoofd meegespeeld hebben, maar het is niet de voornaamste reden.”

Hoe dan ook gaat de school vanaf de komende maand met de nieuwe naam verder. De nieuwe naam komt ook met zeven beloften die de school ‘hartelijkheden’ noemt. De kinderen vieren heel de week feest om de nieuwe naam en het 60-jarig bestaan van de school te vieren.

De buitenzijde van de school met nog de oude naam

Julia Meijer