Wie zijn er nu beter af? ‘Meisjes pakken de jongens’ vertelt het je

Waarom mogen jongens zoveel meer leuke dingen dan meisjes? In de voorstelling ‘Meisjes pakken de jongens’ gaat Zoë undercover bij de jongens om erachter te komen.
Foto: Sanne Peper

Waarom mogen jongens zoveel meer leuke dingen dan meisjes? Ze hoeven geen jurk aan. Ze mogen hun haren kortgeknipt. Ook mogen ze in een lantaarnpaal klimmen en hun broek kapot maken. Ze mogen met hun benen wijd zitten. En: niet alles is roze. Het zit Zoë al lange tijd dwars! Ze besluit het heft in eigen handen te nemen en undercover te gaan bij de jongens. Met hulp van haar vriendinnen verandert Zoë van gedaante en de volgende dag is ze ‘het nieuwe jongetje’ in de klas. Het begint als een droom van vrijheid vol ruwe spelletjes, hard schreeuwen en vieze kleren.

Meisjes pakken de jongens (8+) is een ode aan meisjes op voetbal en jongens op ballet. Een voorstelling vol vermommingen, voetbal en vooroordelen. Een stoere schoolpleinkomedie over de grote vraag: wie zijn er nu beter af, de jongens of de meisjes? Wat valt er te halen bij het andere geslacht? Je kunt het zondag 21 november te weten komen. Dus of ‘de andere kant’ wel echt zoveel mooier is als Zoë dacht. Live in de studio van Schouwburg Concertzaal Tilburg.

De voorstelling is geregisseerd door Belle van Heerikhuizen en geschreven door Tjeerd Posthuma. De regisseuse won de Zilveren Krekel in 2019, de schrijver de Gouden Krekel in 2018.

Opvallend en indrukwekkend is de manier waarop de acteurs zowel de meisjes als de jongens spelen. Op subtiele wijze switcht Minne Koole (28) van truttige Esra naar macho Noa en springt Nancy Masaba (26) tussen de rol van opgewekte Dominique en bazige Delano. De momenten en manier waarop de rolwisselingen plaatsvinden zijn slim en effectief. Naarmate de voorstelling vordert, lijken deze overgangen steeds subtieler te gaan en wordt de ‘lijn’ tussen de jongens en de meisjes steeds dunner. (…) De boodschap van de voorstelling is niet baanbrekend, maar duidelijk: Je kunt zijn wie je wilt zijn en doen wat je wilt doen. Hierbij is gender zo goed als niet van belang. (…) Meisjes pakken de jongens is al met al een creatieve, grappige en vooral vermakelijke voorstelling. – theaterkrant.nl

Fraai geregisseerde productie vol spelplezier – scenes.nu

Foto’s: Sanne Peper

Kees-Luc Simons