Verwondering tijdens tweede editie van kunstevenement Kaapstad

Na een uitdagende eerste editie in 2018 kaapt een groep kunstenaars de Tilburgse binnenstad dit jaar opnieuw. Dat wil zeggen dat ze bezoekers verwonderen met een serie City Hacks en Art Take-overs tijdens de tweede editie van het kunstevenement Kaapstad. Op 9, 10 en 11 augustus. Deze zijn dan te zien in de driehoek Piusplein, Heuvelplein, Pieter Vreedeplein én enkele uitschieters daarbuiten. De driedaagse overname door makers, kunstenaars en vrijbuiters uit negen landen is voor iedereen gratis toegankelijk. Kaapstad is dit jaar groter en internationaler van opzet dan vorig jaar.

Creativiteit en verwondering

De artistieke leiding is in handen van Anja Reinhardt en Sander van Bussel. Van Bussel: “Het is hoog zomer. Hoog tijd dus om de binnenstad weer een weekend lang te laten kapen door kunstenaars. Samen bevragen we de wereld zoals we deze kennen. We porren en prikken, keren zaken om en kijken naar de stad alsof we haar voor het eerst zien. We bevechten vastgeroeste ideeën met onze eigen wapens: creativiteit en verwondering. En we nodigen iedereen uit om te kijken, te spelen en zich eventjes uit het alledaagse te laten halen”. Stefan van Aerle is Regisseur Binnenstad Tilburg. Hij is zeer te spreken over Kaapstad 2018: “Het is een fantastische aanwinst voor de binnenstad. Ook heeft het nieuwe bezoekers naar de stad getrokken. Recreanten, toeristen, maar ook liefhebbers van cultuur.”

De spelregels van Kaapstad

Onder het motto ‘Kapers op de kust’ keert Kaapstad na een prikkelend debuut terug in de stad. Van Bussel: “De eerste editie pakte supergoed uit. Mensen voelden zich toerist in hun eigen stad. Als je terugkomt van vakantie elders kun je je weer opnieuw verwonderen over je eigen omgeving. Als je eenmaal open staat en opnieuw kunt kijken, zie je dingen weer fris. Dat willen we dit jaar weer teweegbrengen.” Kaapstad werkt dan ook volgens vijf ‘spelregels’. Van Bussel legt uit: “We maken creatief gebruik van de stad, de mensen en de dingen. Ons doel is verwonderen. We buigen de regels een klein beetje, maar we laten de stad achter zoals we haar gevonden hebben. Ook nodigen we iedereen uit om mee te spelen, mee te doen en mee te maken.” 

Een greep uit het programma

Het programma van Kaapstad 2019 is met 25 lokale, nationale en internationale kunstenaars en collectieven groter dan vorig jaar. Tot de kapers van dit jaar behoren:

Chewing Gum Man
Kauwgomman en Brit Ben Wilson nam ook vorig jaar deel aan Kaapstad met zijn miniatuurschilderijtjes op weggegooide stukjes kauwgom en was een van de populairste stadshacks.

Cuddly
Europa’s meest hartverwarmende knuffel Cuddly is een project van de Poolse kunstenares Iza Rutkowska. De reusachtige knuffelbeer heeft hoofdroutes door de stad, maar kan door iedereen gekaapt worden. Stadsbewoners mogen de knuffel ook thuis uitnodigen, door een mail te sturen naar info@kaapstadtilburg.nl. De voorwaarden zijn te vinden op de website.

Een weekend vol verwondering tijdens tweede editie Kaapstad - Cuddly
Cuddly

Pitch of Colored Sand
De gekleurde reuzenzandbak van Adam Kalinowski (Polen) nodigt uit tot spelen. De kleuren die eerst van elkaar gescheiden zijn, raken geleidelijk aan vermengd. Dit dus dankzij een spel van beweging door mens, dier en de krachten der natuur.

JA Betoging
Tilburg Cowboys brengen een positief geluid met de JA-betoging. Dat is een eenmansactie waarbij een betoger positief betoogt. Die heeft dan dertien spandoeken in de hand en acht megafoons aan de mond.

#Slow Tweeting
Bij de mobiele drukkerij van Studio Zeedauw kunnen bezoekers van Kaapstad hun ongefilterde en ongecensureerde mening geven met een #slow tweet. Live, op locatie en eigenhandig gedrukt met een ambachtelijke drukpers.

Prohibido el Paso
Gijs van Bon geeft de stad de controle over acht slagbomen. De slagbomen zijn gesloten en zijn te bedienen door passanten die plaatsnemen achter de besturingskast van de installatie. Een kunstwerk dus over de betekenis van macht.

Praktische informatie

Kaapstad is al met al te beleven op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus tussen 11:00u en 18:00u. En op zondag 11 augustus van 12:00u tot 17:00u. Uitzondering hierop is het werk ‘Pitch of Colored Sand’ van Adam Kalinowski. Dit is te zien tot begin september op het Pieter Vreedeplein. Voor vragen over het programma of over de rondlopende acts kan men terecht bij het infopunt van Kaapstad. Dat is te vinden aan het Pieter Vreedeplein in het voormalige pand van kledingwinkel Men At Work.

Kees-Luc Simons