Tilburg 75 jaar vrij: Theatervoorstelling Oorlogstuig – Dansen voor je leven

Een belangrijke mijlpaal waar we met een omvangrijk programma bij stilstaan. Want Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout vieren groots dat zij op 27 oktober 75 jaar geleden zijn bevrijd. Van september 2019 tot en met mei 2020 zijn er tal van evenementen, van theater en muziek tot exposities en herdenkingen. Herdenk en vier dus mee! Dit bijzondere lustrum begint dit jaar met een compleet programma in het weekend van 27 oktober. Op vrijdag de 25e starten we met een voorstelling in de Wagenmakerij: Oorlogstuig – Dansen voor je leven. In een intieme setting, dicht op het publiek en met veel livemuziek.

Schrijver Paul Glaser geeft een inleiding over zijn tante

Voor deze voorstelling zal Paul Glaser, de neef van Roosje Glaser, een inleiding geven over zijn zoektocht naar het verhaal van zijn tante. Maar ook over het ontstaan van het boek dat hij over haar leven schreef. De voorstelling is een bewerking van dit boek, Dansen met de vijand. De ouders van Paul hebben elkaar in de dansschool van Roosje leren kennen. De groep Bluv voert de voorstelling op in de Spoorzone op een steenworp afstand van de LocHal. Daar heeft Paul dus ook jaren gewerkt.

Het verhaal van de voorstelling Oorlogstuig – Dansen voor je leven

In deze voorstelling vertolkt de groep Bluv het verhaal van Roosje Glaser. De geëmancipeerde Joodse Roosje boekt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft meerdere dansscholen in Brabant. Maar plots verraadt iemand haar. In concentratiekampen probeert ze dan te overleven door dansles te geven aan SS’ers. Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen. De voorstelling is de 25e te zien in de Wagenmakerij, en begint om 20.00 uur. Kijk ook op de site van Theaters Tilburg.

Kijk voor meer over het programma rondom Tilburg 75 jaar vrij op www.wijherdenkenenvieren.nl en op de Facebookpagina @Tilburg75jaarvrij. Deze bronnen worden continu aangevuld met de laatste details.

Kees-Luc Simons