Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Theatergroep Lleca uit Nicaragua in De Poorten

Op zondag 12 mei om 13.30 uur treedt theatergroep Lleca op in wijkcentrum De Poorten. De naam van de groep is Spaans jargon voor ‘straat’. De voorstelling duurt alles bij elkaar een uur en na afloop is er een nagesprek. Bezoekers kunnen dan vragen stellen over het stuk en over de situatie van nu in Nicaragua. De toegang is gratis.

Opstand

Ruim een jaar geleden gingen mensen in Nicaragua de straat op uit onvrede met het beleid van de regering Ortega. De politie greep toen hard in, wat leidde tot ongeloof en boosheid in binnen- en buitenland. Na enkele maanden waren er al meer dan 300 doden te betreuren. En er zijn inmiddels meer dan 600 mensen opgepakt. Toch zijn de problemen nog steeds niet opgelost. Al is er eind maart wel een pact gesloten tussen de regering en de Burger Alliantie. Ze zullen er de rechten van de burgers dus toch wel gaan herstellen.

Het land uit gevlucht

Acteurs van Lleca namen deel aan de opstand. Maar een van hen is opgepakt en zit nog vast, de anderen vluchtten het land uit. Nu zijn zij dan ook op tournee in Nederland met een stuk dat gaat over de politieke crisis in Nicaragua. De landelijke Steungroep Nicaragua nodigde ze uit in ons land.

Hip, grenzen verleggen en vrij

Lleca Teatro is een groep uit Nicaragua die theater maakt op hippe plekken, met groepen die grenzen verleggen. Tussen 2009 en 2017 maakten zij zo ook theater met gevangenen en ex-gevangenen. Het stuk Bacanal Chipote – dansen op de doden – is gemaakt en wordt uitgevoerd door een groep vrije kunstenaars. Het stuk begon al op de barricades vorm te krijgen. En ze werkten het in het geheim en toen zij uit hun land waren verbannen verder uit.

Een nieuw begin

In het theater zet de groep nu hun strijd voor een vrij Nicaragua voort. Want door te blijven creëren willen zij een stap richting herstel van hun land zetten. In het bijzonder dus richting het begrip en het gedrag dat helpt bij dat herstel. En nodigen ze heel hun land uit om saamhorig en medemenselijk te zijn. Met als doel om het samen eens te worden over hoe een nieuw begin van dat land eruitziet.

Kees-Luc Simons