Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

The Legend Plus geeft boeiend kijkje in roerige leven van oude held

Op de slotdag van het Music Film Festival 2022 staat bij Paradox de documentaire The Legend Plus over Harrie Muskee en Cuby + Blizzards centraal.
Erwin Java brengt een muzikale ode aan zanger Harry ‘Cuby’ Muskee en zijn Blizzards

Het Music Film Festival 2022. Zoals de naam al doet vermoeden valt er volop te genieten van film en muziek. Dit festival barst vrijdag 2 september los in de Tilburgse binnenstad en duurt tot en met zondag 4 september. Het programma speelt zich af op vier locaties, namelijk Poppodium 013, Filmhuis Cinecitta, Muziekpodium Paradox en Pathé Centrum. Op de slotdag van het driedaagse festival staan bij Paradox de bluesband Cuby + Blizzards met zanger Harry ‘Cuby’ Muskee en de documentaire The Legend Plus over deze muzikale held en de Muskee Gang, een van z’n andere bands, centraal.

De documentaire die deze zondag bij Paradox draait heet de The Legend Plus omdat er extra materiaal in te zien is dat nog niet in het origineel van 1985, De Legende, te zien was. Tv-maker Jan Douwe Kroeske gaat hier live in gesprek met Willem van der Linde, maker van De Legende, en met Blizzards-gitarist Erwin Java.

Van der Linde neemt in de film z’n jeugdheld Harry Muskee mee naar plekken in en rond het Drentse dorp Grolloo. Hij praat met hem over ‘Cuby’ en de Drentse blues. De gesprekken worden afgewisseld met beelden van de Muskee Gang, een van de bands waar Harry Muskee (1941 – 2011) zanger van is geweest. Maar er zijn ook fragmenten uit een concert van de groep en beelden van het Drentse platteland te zien.

Sean Webster en Erwin Java unplugged

Bij de vertoning van The Legend Plus gaat ‘Blizzard’ Erwin Java samen met gitarist en zanger Sean Webster (1976, Sheffield, VK) live een aantal Cuby-nummers spelen in een semi-akoestische setting.

Nog meer film en livemuziek

Aan de line-up te zien springt de combinatie van film met daarna livemuziek er bij het Music Film Festival uit. Zoals vrijdag 2 september de vertoning in Pathé van Live At Paradiso over de Nederlandse symfonische metalband Epica, daags voordat de band een concert geeft in 013.

Op zaterdag 3 september in Cinecitta de Nederlandse première van een documentaire over de Spaanse flamenco-artiest Jorge Pardo, die daarna optreedt in Paradox. Pardo was 20 jaar vaste begeleider van gitarist Paco de Lucía.

Op zondag 4 september is er in 013 een documentaire te zien over de feestelijke, strijdlustige folkband RK Veulpoepers BV. Frank van Os, Ad Grooten en zanger en muzikant van ‘de Poepers’ Zjef Naaijkens treden er dan live op.

Henny Vrienten

Op zaterdag 3 september draait in Cinecitta de film Henny Vrienten – In zijn eigen woorden als blijk van eer aan Henny Vrienten (1948 – 2022). Bezoekers zien en horen de Doe Maar-legende vertellen over z’n leven, muziek, successen en muzikale vriendschappen.

Henny Vrienten in 2014, 30 jaar na de breuk van Doe Maar

Doel

Het Music Film Festival heeft als doel om zoveel mogelijk kwaliteitsfilms, film- en muziekgenres samen te brengen, om zoveel mogelijk Nederlandse filmmakers en muzikanten aan bod te laten komen, tussen het rijke internationale aanbod van films.

Kees-Luc Simons