Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Stof tot nadenken: TextielMuseum en BANK15 starten een challenge

Samen starten het TextielMuseum en BANK15 de textielchallenge ‘Stof tot nadenken’, waarmee ze ook hun eerste samenwerking aftrappen. De challenge valt onder BANK15’s Art of Innovate.
Foto: Floor Knaapen

TILBURG – Het TextielMuseum en creatieve broedplaats BANK15 zijn op zoek naar makers voor de open call ‘Stof tot nadenken’. De organisaties delen de visie dat de realiteit van dit moment vraagt om nieuwe invalshoeken vanuit creativiteit te onderzoeken. Voor deze samenwerking starten ze om die reden samen een challenge die gericht is op de duurzaamheid en toekomst van textiel. Iedereen is dan ook welkom om tot en met 24 juni een voorstel in te sturen, dat kan leiden tot een expositie in het TextielMuseum.

Art of Innovate

Samen starten het TextielMuseum en BANK15 dus de duurzame challenge ‘Stof tot nadenken’, waarmee ze ook hun eerste samenwerking aftrappen. De challenge valt onder BANK15’s Art of Innovate. Fenne Verhoeven, projectleider bij BANK15, licht toe: “Met Art of Innovate geven we de mogelijkheid om uiting te geven aan creativiteit en een bijdrage te leveren aan de aanpak van kwesties die spelen in de maatschappij. Met Art of Innovate geeft BANK15 talent in de wereld van kunst en design de ruimte om zich binnen de creatieve sector te ontwikkelen door onder andere ateliers, exposities en educatieprogramma’s te bieden.”

Adelheid Smit van het TextielMuseum vult aan: “Steeds meer ontwerpers en kunstenaars omarmen het onderwerp duurzaamheid. Dat is heel goed zichtbaar binnen de projecten in het TextielLab, de werkplaats van ons museum. We willen ten slotte met onze activiteiten een bijdrage leveren aan het besef dat we met z’n allen samen verantwoordelijk zijn om een meer leefbare en rechtvaardige wereld te creëren. Dit doen we niet alleen door zelf duurzame materialen en werkmethodes in het TextielLab toe te passen, maar ook door makers, bedrijven en ons publiek uit te nodigen om dit thema met ons te verkennen.”

Open call

Met de open call ‘Stof tot nadenken’ worden makers dus opgeroepen om actief mee te denken over de toekomst van textiel. Met de komst van corona werd de wereld een stuk kleiner en meer lokaal gericht. Als je alleen maar lokale middelen voor handen hebt en nooit meer een nieuwe grondstof om textiel te maken, hoe ziet textiel er dan uit? Met dit vraagstuk dagen BANK15 en het TextielMuseum makers van morgen uit om na te denken over de herkomst van textiel en wat het zoal teweegbrengt. Iedereen is welkom om zijn of haar idee in te sturen. Aan de hand van de ingestuurde stukken worden vijf makers gekozen die hun concept verder uit mogen werken. Eenmaal geselecteerd krijgen ze daar tien dagen de tijd voor. Een kleine fee is beschikbaar. De vijf makers mogen hun idee ook van 10 juli t/m 16 augustus exposeren in het TextielMuseum.

Doe mee en deel jouw idee

Heb jij een mooi idee over duurzaam textiel dat je wilt delen? Of je nu wil reageren met kunst, design of mode, alle creatieve voorstellen zijn welkom. Werk je idee uit in een beknopt plan van hooguit 400 woorden en met ten hoogste 3 afbeeldingen. Mail dit op zijn laatst 24 juni naar info@bank15.nl. Op 26 juni maken de organisaties dan dus bekend welke vijf makers zijn gekozen. Meer is te vinden op de site van het TextielMuseum.

Kees-Luc Simons