Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Oded Tzur (ISR) weet een indringend geluid uit zijn tenorsax te halen

Saxofonist Oded Tzur keert terug naar Tilburg - portret

TILBURG – Oded Tzur is een saxofonist uit Israël met een heel warme klank. Daar combineert hij westerse jazz op subtiele wijze mee met invloeden uit de oosterse muziek. Terwijl hij bekend staat om zijn verhalende composities en om zijn eigenzinnige techniek. En daar maakt hij dan op zijn sax in het bijzonder vloeiende overgangen mee tussen de noten. Tzur stond in 2017 al eens eerder in Paradox, en hij liet hier toen een grote indruk achter. Op woensdag 19 februari keert saxofonist Oded Tzur dus ook weer terug naar Tilburg met zijn kwartet.

Fans roemen de uit Tel Aviv afkomstige Oded Tzur als saxofonist om zijn spectaculaire klank. En die ontleent hij ook voor een deel aan de Indiase muziek. Want hij verdiepte zich in die muziek bij de legendarische fluitist Hariprasad Chaurasia. ‘Zijn vermogen om de klankkleur van zijn instrument te manipuleren grenst aan het onmogelijke’, schreef de Volkskrant eerder al.

Vandaag de dag maakt Tzur deel uit van een lichting musici uit Israël die succes viert in de jazzscene van New York. Zijn kwartet bestaat dan ook naast hem uit pianist Nitai Hershkovits (o.a. bassist Avishai Cohen), en drummer Johnathan Blake (Donny McCaslin, Tom Harrell). Maar niet in de laatste plaats ook uit bassist Petros Klampanis. Met deze bezetting nam hij zijn nieuwe album Here Be Dragons op dat al met al verscheen op een prestigieus label. In Paradox brengen de vier het album live.

Hier zijn nog enkele quotes die de pers schreef over Tzur:

“Zijn ingetogen geluid is, paradoxaal genoeg, swingend en intens” – Draai Om Je Oren
“The Coltrane Quartet of the 21st Century” – CD Journal, Japan
“A Volcano on the Ocean Floor” –
Carlo Wolff, Downbeat Magazine
“Album of the Year” – Karl Ackermann, All About Jazz
#3 Best of 2017Jazz Thing Critics Poll (DE)

Bezetting
Oded Tzur (tenorsax), Nitai Hershkovits (piano), Petros Klampanis (bas), Johnathan Blake (drums)

Kees-Luc Simons