Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Veilig vrijen mag weer het gesprek van de dag worden

Soa Aids Nederland en GGD wijzen mensen op gebruik condooms

TILBURG – Extra groot, klein, dun of dik. Voor mannen, voor vrouwen, voor langer plezier. Met ribbel, nop, vleugel, design, noppen, met een tintelend of juist met een verdovend middel. Welke het beste bij je past, goed beschermt én lekker zit, is voor elk mens dus weer anders. In de afgelopen jaren is het gebruik van condooms in alle leeftijdsgroepen sterk afgenomen. Toch laten mensen zich steeds vaker testen op soa’s, en bij 1 op de 5 mensen vindt men er dan één. Daarom willen Soa Aids Nederland, GGD Hart voor Brabant en de Condomerie mensen nu opnieuw wijzen op het gebruik van condooms.

Eind november 2018 werd een pop-up condoomwinkel met paskamer op Utrecht CS veel bezocht. In navolging van dit succes nodigen Soa Aids Nederland, GGD Hart voor Brabant en de Condomerie, Brabanders dus ook van harte uit om op woensdag 19 februari tussen 9.00 en 16.00 uur condooms te komen uitproberen. Dat kan dan in een stand in het GGD-hoofdkantoor, Ringbaan West 227 in Tilburg.

We zien dat gebruik van condooms niet meer de norm is, terwijl het de beste manier is om je tegen een soa te beschermen. Kom vooral langs om te kijken welke condoom het beste bij jou past. Want tegenwoordig zijn ze er in alle soorten en maten. Zo kunnen condooms en veilig vrijen weer het gesprek van de dag worden’, vertelt Erwin Fisser, campagneleider Soa Aids Nederland.

Soa Aids Nederland en GGD wijzen nu op gebruik condooms wegens dalend gebruik

In de afgelopen jaren is het gebruik van condooms sterk gedaald. Onder seksueel actieve jongeren van ruim 80% in 2009 naar 55% in 2017. Van de volwassenen met een losse partner of een ‘onenightstand’ gebruikt ruim 5 op de 10 mannen en 4 op de 10 vrouwen geen condoom. Elk jaar worden er 200.000 nieuwe jongeren seksueel actief.

Kees-Luc Simons