Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

SatisFactory: Gaan deze drie ASMRtists nu echt kapot voor een lekker gevoel?

SatisFactory is een voorstelling (PR-beeld) over het tintelende gevoel dat via je rug naar beneden loopt: Automated Sensory Meridian Response.
© Stijn Stumpel

SatisFactory is een voorstelling over het fenomeen ASMR (Automated Sensory Meridian Response). Het is het lekkere tintelende gevoel dat je mogelijk krijgt als je bijvoorbeeld ziet hoe een kaars platgedrukt wordt door een hydraulische pers of wanneer iemand kleine stukjes zeep van een groot blok afsnijdt met een stanleymes. Dit is onder meer woensdag 26 april live te beleven in theater De Nieuwe Vorst.

WhisperingWieke, LynnieZ en Ay_mazing willen meer volgers en daarom besluiten ze zich op te geven voor SatisFactory. Dit is een stoomcursus die hen van vrij onbekende content creators tot wereldberoemde influencers moet omtoveren.

Gaandeweg worden de opdrachten die ze krijgen akeliger en intenser. Al snel komen ze erachter dat hoe sensationeler ze zijn, hoe meer volgers ze krijgen. Maar je ziet ze intussen ook langzaam kapotgaan aan de content die ze zelf creëren.

Over ASMR en vooral de ASMRtists is veel te doen. Ze vechten continu tegen het stigma dat hun werk een soort verhulde softporno is. In hoeverre zijn ze zelf verantwoordelijk voor de giftige cultuur die rond ASMR is ontstaan? En in hoeverre zijn het de algoritmes en kijkers die hen daartoe dwingen?

SatisFactory – Booi Kluiving, Feikes Huis, Theater a/d Rijn

De ASMR-opdrachten zijn grappig totdat ze akelig worden, en daarna toch ergens ook weer grappig. Op de juiste momenten slaat het ongemak toe, vaak in combinatie met referenties naar de echte wereld – Theaterkrant
© Tibor Dieters
© Tibor Dieters

Kees-Luc Simons